(P) Antenele de Satelit – tipuri si recomandari

(P) Antenele de Satelit – tipuri si recomandari

O antena de satelit este o antena parabolica in forma de “farfurie” conceputa pentru a receptiona semnale electromagnetice de la sateliti.

Exista foarte multe tipuri de antene de satelit, care sunt folosite pentru scopuri diferite. In acest articol, vom discuta doar despre 2 tipuri de antene de satelit (Off-Set si Parabolice sau Prime Focus) utilizate pentru a receptiona televiziunea prin satelit.

Inainte de a discuta despre tipurile de antene de satelit, trebuie sa stiti despre “Low-noise block” (LNB). Cand semnalele radio sunt receptionate de catre antena de satelit, acestea sunt transferate la LNB in scopul de a converti frecventa semnalului. LNB converteste semnalul radio de la o frecventa mai mica si apoi amplifica semnalul in timp ce blocheaza zgomotul.

Diferentele dintre antenele de satelit off-set si parabolice:

 

Unghiul de focalizare

 

Dimensiunile antenelor Elevatia sau pozitia fata de verticala
Antene OFF-SET unghiul maxim de focalizare se afla aproximativ la

1/3 din inaltimea antenei

40 – 200 cm 5 – 30 grade (in functie de pozitia satelitului pe orbita, modelul de antena, suportul de

prindere)

Antene parabolice focalizarea maxima este in centrul antenei 120 – 600 cm 30 -45 grade (in functie de

pozitia satelitului )

 

 

Antenele de satelit OFF-SET sunt usor de instalat, de reglat si de manevrat datorita dimensiunilor reduse. Acestea se pot instala aproape oriunde si nu retin apa sau zapada, prin urmare nu este afectat semnalul. Sunt folosite de majoritatea populatiei.

In general, antenele off-set sunt construite din tabla de fier pentru ca pretul sa fie cat mai mic. Exista si antene offset semiprofesionale si profesionale din otel sau aluminiu, la preturi accesibile.

Antenele offset se preteaza bine la receptionarea mai multor sateliti simultan, prin atasarea de LNB-uri pe un suport specific, usor de adaptat si reglat.

Antenele parabolice sunt perfect rotunde (forma parabolica) si au punctul focal in centrul vasului. Datorita suprafetei relativ mari, antena parabolica este mai putin sensibila la mici abateri de directie. Pe de alta parte, ploaia sau zapada se pot strange cu usurinta in vas si pot interfera cu semnalul. Din cauza ca LNB-ul este montat central, multe semnale de intrare sunt blocate pe drumul spre suprafata antenei.

Recomandari antene satelit semiprofesionale si profesionale:

Antena satelit FAMAVAL Off-Set 100 LH (100cm, aluminiu)

Este o antena de satelit de aluminiu cu dimensiuni de 98 cm x 103 cm ce garanteaza o receptie excelenta a semnalelor satelit. Reflectorul este facut din tabla de aluminiu de cea mai buna calitate ce asigura o rezistenta maxima la intemperii.

Poate asigura receptia canalelor HD de pe unul sau doi sateliti apropiati (cu suportul pentru un al doilea LNB), chiar si in conditii de vreme foarte proasta sau in locatii cu semnal foarte scazut.

Antena satelit Camping 35 (offset)

Antena de satelit mica si practica pentru cei ce se deplaseaza mult sau ocazional. Aceasta este ideala pentru camping sau pentru soferii de camion pentru ca poate fi montata cu usurinta prin fixarea ventuzei incluse pe o remorca, rulota sau tir in doar cateva minute.

Antena de satelit Inverto IDLB-STCF 120cm gri deschis

Antena de satelit recomandata pentru blocuri cu mai multe scari, hoteluri, restaurante si spitale unde un semnal puternic si stabil este foarte important.

Este conceputa pentru sistemele de SMATV si instalatiile individuale complexe. Castigul de 42.3 dBi al antenei asigura receptia sigura a canalelor HD, chiar si in conditii meteorologice nefavorabile. Reflectorul antenei este fabricat din otel galvanizat si este vopsit prin pulverizare cu o vopsea din poliester (culoare deschisa). Ambele straturi ofera o protectie excelenta impotriva coroziunii, radiatiilor UV, factorilor mecanici. Elementele de montare si bratul LNB-ului (cu diametrul gatului de 40 mm) sunt realizate din aluminiu. Constructia precisa a antenei garanteaza un raport C/N foarte bun si rezistenta la influentele vantului.

 

Save