Ce este MetaVerse si de ce Facebook investeste in asta?

Ce este MetaVerse si de ce Facebook investeste in asta?

Conceptul de metavers a devenit rapid un cuvant la moda in tehnologie si afaceri. Recent, multi au inceput sa fie curiosi in legatura cu acest concept cand Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anuntat ca investeste in MetaVers. Dar ce inseamna exact?

Metavers este un termen larg. In general, se refera la mediile virtuale partajate, pe care oamenii le pot accesa prin internet. Termenul se poate referi la spatii digitale care devin mai realiste prin utilizarea realitatii virtuale (VR) sau a realitatii augmentate (AR).

Unii oameni folosesc, de asemenea, cuvantul metavers pentru a descrie lumi de jocuri video online, in care utilizatorii au un personaj care se poate plimba si interactiona cu alti jucatori. Exista, de asemenea, un tip specific de metavers care utilizeaza tehnologia blockchain. In acesta, utilizatorii pot cumpara terenuri virtuale si alte active digitale folosind criptomonede.

Multe carti si filme stiintifico-fantastice sunt plasate in metaverse cu drepturi depline – lumi digitale alternative care nu se pot distinge de lumea fizica reala. Dar aceasta este inca o chestiune de fictiune. In prezent, majoritatea spatiilor virtuale arata mai mult ca interiorul unui joc video decat cu viata reala.

Termenul „metavers” a fost folosit initial in romanul lui Neal Stephenson, Snow Crash, in 1992. In carte, Metaverse este un loc imaginar comun care este pus la dispozitia publicului prin reteaua mondiala de fibra optica si proiectat pe ochelari de realitate virtuala. In Metaverse, dezvoltatorii puteau construi cladiri, parcuri si alte lucruri care nu existau in realitate, cum ar fi spectacole vaste de lumini suspendate deasupra capului, cartiere speciale in care regulile spatiu-timp sunt ignorate.

Mark Zuckerberg si colegii sai de la Facebook au mentionat cuvantul „metavers” in timpul prezentarii Facebook Connect de pe 28 octombrie 2021, cand compania si-a anuntat noul nume: Meta. Dar interpretarea data de catre Facebook a „metaversului” ar putea ajunge sa fie destul de diferita de ceea ce a descris initial scriitorul Neal Stephenson.

Mark Zuckerberg descrie MetaVersul drept un spatiu social comun cu avatare ale utilizatorilor. In metavers, esti reprezentat de un avatar personalizabil care se poate misca, vorbi si/sau efectua actiuni animate. Progresele recente in realitatea virtuala vor permite utilizatorilor sa interactioneze „cu adevarat” cu avatarurile lor, vazand prin ochelarii  virtuali si folosind controlere manuale pentru a gesticula si a interactiona cu elementele virtuale.  Utilizatorii ar putea partaja spatii special create pentru un anumit joc sau un eveniment special, cum ar fi concertele virtuale.

Daca vrei sa afli mai multe despre MetaVerse, iti recomand sa urmaresti aceasta prezentare video:

Imagine coperta: Aurich Lawson | Getty Images.