Generatia Z: obiceiuri financiare si activitati in timpul liber. Diferente intre femei si barbati.

Generatia Z: obiceiuri financiare si activitati in timpul liber. Diferente intre femei si barbati.

Generatia Z (persoane nascute intre 1997 si 2012) isi cheltuie banii si isi petrece timpul liber in moduri diferite. Un raport publicat in august de Morning Consult a relevat ca exista diferente semnificative intre barbatii si femeile din Generatia Z in ceea ce priveste obiceiurile de cheltuieli si activitatile de petrecere a timpului liber.

Cercetatorii au descoperit ca femeile din Generatia Z prefera platforme de socializare precum TikTok si Pinterest, in timp ce barbatii folosesc mai frecvent Reddit si X (anterior Twitter). De asemenea, Instagram este mai popular in randul femeilor din aceasta generatie.

Studiul indica faptul ca femeile din Generatia Z sunt ghidate de comunitate in utilizarea retelelor sociale, fiind mai predispuse sa adopte idealuri civice precum prietenia, oferirea de cadouri si prioritizarea nevoilor altora.

In ceea ce priveste platformele de streaming, femeile din Generatia Z folosesc mai frecvent Netflix, Hulu si Disney+, in timp ce barbatii prefera Apple TV+ si Twitch.tv.

Studiul a mai aratat ca jocurile video joaca un rol important in viata barbatilor din Generatia Z, majoritatea raportand ca se joaca pe console (77%) si pe computer (67%) cel putin o data pe saptamana, considerabil mai mult decat femeile.

Barbatii din Generatia Z consuma, de asemenea, mai multe stiri online decat femeile, depasindu-le in majoritatea surselor de informare.

Aceasta nu este prima data cand obiceiurile de cheltuieli ale Generatiei Z ridica semne de intrebare. Un raport din mai, realizat de Qualtrics pentru Intuit Credit Karma, a aratat ca aproape jumatate dintre tinerii adulti se confrunta cu „dismorfie monetara”, avand o perceptie distorsionata asupra finantelor lor.

Generatia Z si milenialii care sufera de „dismorfie monetara” au mai multe sanse sa se simta financiar inferiori colegilor lor, 82% raportand insecuritate financiara. Un sondaj realizat pe 1.006 adulti din SUA a aratat ca 29% dintre respondenti isi compara frecvent situatia financiara cu a altora, ceea ce le provoaca sentimente de inadecvare si nesiguranta. Aceste sentimente sunt predominante in randul adultilor tineri, in special 43% din Generatia Z si 41% dintre mileniali.

In ciuda acestor provocari, 59% dintre respondenti au declarat ca se simt financiar stabili, sugerand o discrepanta intre perceptia de sine si realitate.