Tesaturi utilizate frecvent in industria textila

Tesaturi utilizate frecvent in industria textila

La baza oricarei tesaturi stau fie fibrele naturale, fie fibrele sintetice sau artificiale, in functie de componenta si calitate putand fi categorisite cateva tesaturi utilizate in industria textila. Imbucurator este ca tehnologia a ajuns la un nivel indeajuns de inalt incat se pot realiza sute de tesaturi distincte, fiecare dintre ele avand proprietati care le recomanda pentru anumite produse finite disponibile pe piata.

Satinul este folosit in dese randuri la fabricarea lenjeriilor intime si a lenjeriilot de pat, textura sa fiind una moale si extrem de fina. Fata de alte materiale textile, satinul are o proprietate destul de rar intalnita, una din fete fiind de un mat aproape perfect, in timp ce cealalta fata este una lucioasa precum matasea. La fabricarea satinului se folosesc mai multe fibre si tesaturi printre care vascoza, matasea sau atlasul. Aducand in discutie tesatura de tip atlas, trebuie mentionata asemanarea cu satinul, ambele avand proprietati de aceeasi natura: tesaturi netede, de o stralucire captivanta. Amestecand cele doua tesaturi cu lana, o fibra naturala de o foarte buna calitate, vor rezulta materiale textile care pot fi folosite indeosebi in fabricarea hainelor.

crep satin visiniu
satin elastic argintiu

Imbinand bumbac de cea mai buna calitate, una dintre cele mai cunoscute fibre sintetice, poliesterul si vascoza, cea mai populara fibra artificiala, puteti obtine o tesatura extrem de fina si apreciata in domeniul textil: catifeaua. Fiind o tesatura fina si extrem de neteda, catifeaua poate dobandi chiar si o proprietate mai putin obisnuita, este vorba despre elasticitate, totul fiind posibil datorita introducerii in procesul de fabricatie a unei cantitati modice de lycra. Desi este fina si extrem de placuta la atingere, catifeaua are si cateva dezavantaje majore, curatarea si intretinerea fiind destul de anevoioase.

catifea bleumarin
catifea bordo

Industria vestimentara se bucura de o tesatura cu totul si cu totul aparte, folosita in dese randuri la fabricarea hainelor groase, excelente pentru sezonul rece. Este vorba despre tweed, o tesatura bazata indeosebi pe lana, textura sa indicand dispunerea unor fibre lungi de culori diferite extrem de flexibile, calduroase si rezistente la umiditate si temperaturi scazute. Specialistii in textile se folosesc de tweed la fabricarea costumelor, a paltoanelor si a hainelor de iarna, un avantaj major al acestei tesaturi fiind cromatica oferita de fibrele impletite in mai multe nuante.  Inrudit cu tweedul este poplinul, diferenta fiind la nivelul fibrelor, cel din urma fiind bazat doar pe bumbac mercerizat. Proprietatile celor doua tesaturi sunt asemanatoare, poplinul fiind si el utilizat destul de mult la producerea hainelor groase cat si la confectionarea camasilor, bluzelor si a pantalonilor.

poplin roz

Daca tesatura batist este una foarte fina si are la baza canepa, in, bumbac sau matase de cea mai buna calitate, utilizarea sa fiind indeosebi in domeniul lenjeriei intime si al imbracaminti usoare, frotirul pare a fi una dintre tesaturile care dispune de cateva proprietati interesante. Avand la baza bumbac de o foarte buna calitate si o textura formata din bucle si ochiuri, frotirul este des intalnit in confectionarea articolelor de baie, prosoapele sau halatele necesitand o putere de absorbtie ridicata.

Nu in ultimul rand, o tesatura extrem de apreciata de designerii vestimentari este tafta, nimic altceva decat o matase de calitate superioara pe care o intalnim foarte des in cadrul rochiilor de seara sau a rochiilor de mireasa. In afara calitatii ridicate, tafta este apreciata datorita aspectului estetic, partea lucioasa fiind de cele mai multe ori gravata cu dungi sau imprimeuri.

tafta mov pruna
tafta cu bordura 01

Poti comanda de pe http://www.tesaturi-textile.ro, magazinul online al firmei „UNICO S” S.R.L., specialisti in tesaturi inca din 1992, tesaturi din bumbac, tesaturi sintetice, dantele, stofe si materiale decorative de calitate la preturi accesibile.