(P) Autism Step By Step, un nou centru de terapie pentru copiii cu autism

(P) Autism Step By Step, un nou centru de terapie pentru copiii cu autism

Asociatia „Spune DA Vietii” a deschis in Bucuresti un centru de terapie dedicat copiilor cu autism. Centrul Autism Step By Step, care functioneaza in sectorul 4, pe Soseaua Oltenitei nr. 40-44, ofera programe de terapie si consultanta pentru copiii si adolescentii cu autism, precum si pentru familiile acestora.

Misiunea Centrului Autism Step By Step este de a raspunde celor mai urgente nevoi ale comunitatii copiilor diagnosticati cu TSA (Tulburari de Spectru Autist), oferind ajutor real si speranta, astfel incat toti cei afectati sa isi poata atinge potentialul maxim, sa duca vieti independente, implinite si pline de satisfactii. Asociatia Spune Da Vietii, care coordoneaza centrul, se angajeaza sa inteleaga autismul dintr-o perspectiva stiintifica, sa sporeasca oportunitatile si serviciile si sa educe publicul despre autism.

In indeplinirea misiunii sale, Asociatia Spune Da Vietii dezvolta programe de ingrijire, politici, advocacy si educatie. Centrul ofera asistenta pentru intreaga familie si implementeaza strategii pentru a diminua comportamentele provocatoare si pentru a preda abilitatile necesare unei vieti cat mai independente.

Programele centrului sunt adaptate nevoilor specifice ale indivizilor, de la varste foarte mici si pana la varsta adulta. Aceste programe ii ajuta pe copii sa comunice, sa dezvolte prietenii si sa duca vieti fericite si sanatoase. Suportul familiilor are la baza cele mai bune practici si terapii bazate fundamentate stiintific. Toate tehnicile si metodele folosite in cadrul terapiilor sunt coordonate si evaluate permanent de catre expertul BCBA.

„Cand am vazut pentru prima oara copii cu autism, am fost foarte surprinsi. Erau foarte frumosi! Apoi am vazut o mamica, care – dupa 7 ani de la nasterea copilului ei – cu o seara inainte, auzise pentru prima oara de la baiatul ei cuvantul „MAMA”. Si am vazut ochii ei plini de speranta, de fericire si recunostinta pentru acei profesionisti care au facut posibil acest lucru. Atunci mi-am zis ca este punctul in care cariera noastra va lua o alta directie. Si asa am ajuns student BCBA. Alaturi de sotia mea, Melania Andrei, psiholog si logoped, am pus bazele Centrului Autism Step By Step. Credem cu adevarat ca recuperarea este posibila si ne dezvoltam programele avand in vedere acest lucru”, povesteste Florin-Bogdan Andrei, fondatorul centrului.

Centrul Autism Step by Step din Bucuresti ajuta la imbunatatirea vietii copiilor si adolescentilor cu tulburari de spectru autist utilizand terapie ABA. Aceasta lucreaza cu proceduri si tehnici bazate pe principiile Analizei Comportamentului Aplicat, care ajuta la intarirea comportamentelor dorite si la descurajarea celor nedorite.

In paralel, copiii diagnosticati si familiile acestora beneficiaza de asistenta educationala, de consiliere vocationala, de programe de dezvoltare personala.

Tot in cadrul centrului se ofera sprijin prin intermediul terapiei prin arta (metoda de psihoterapie in care sunt utilizate diferite forme de arta, cu scopul de a imbunatati starea persoanei), terapiei logopedice (adaptata pentru copiii si adolescentii cu autism si alte intarzieri de dezvoltare, completand programele ABA), ludoterapiei sau terapiei prin joc, terapiei cognitiv-comportamentale (TCC – o forma de psihoterapie, orientata spre identificarea problemelor pacientului cu scopul solutionarii acestora folosind tehnici si strategii specifice cognitiv comportamentale) sau terapiei cu animale.

Nu in ultimul rand, Centrul Autism Step By Step ofera sprijin prin intermediul terapiei de familie – o ramura a psihoterapiei care abordeaza conceptul de familie, contribuind la dezamorsarea situatiilor-criza, reechilibrarea si optimizarea rolurilor in familie, imbunatatirea interactiunilor dintre membrii sai..

Mai mult decat atat, Centrul Autism Step by Step organizeaza grupuri de suport pentru familiile care au copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist. Grupul de suport isi propune sa faciliteze exprimarea deschisa a gandurilor si emotiilor pentru a veni in sprijin intr-o perioada dificila.

Echipa centrului este coordonata de Melania Andrei, psiholog, terapeut ABA si logoped, specialist cu o experienta indelungata in domeniul consilierii vocationale si dezvoltarii personale la adolescenti si tineri. In calitate de presedinte al Asociatiei Spune DA Vietii si coordonator al Centrului Autism Step By Step, ea isi propune dezvoltarea abilitatilor copiilor cu diferite deficiente sau probleme de invatare pentru a-i putea integra in societate si alaturi de ceilalti copii in scolile publice. De asemenea, alaturi de ceilalti specialisti ai centrului, urmareste prevenirea si combaterea barierelor de atitudine prin informarea parintilor, dar si a elevilor si cadrelor didactice cu privire la educatia incluziva si incluziunea sociala a copiilor cu dizabilitati si/sau CES.

Din echipa Centrului Autism Step By Step mai fac parte Bogdan Andrei – RBT (Registered Behavior Technician), BCBA (Board Certified Behavior Analyst) in Formare – si asistentul social Liliana Mocanu, impreuna cu o serie de psihologi, logopezi, asistenti sociali si profesori pentru invatamantul special.

Oricine poate ofera o sansa la normalitate copiilor cu nevoi speciale si ajuta familiile care nu pot sustine financiar costurile terapiei, prin donatii online si prin redirectionarea gratuita a 3.5% din impozitul pe venit (persoana fizica) sau a 20% din impozitul pe profit (persoana juridica). De asemenea, pentru a sustine cauza se pot achizitiona produse create de voluntarii centrului si asociatiei.

Centrul Autism Step by Step

Adresa: Soseaua Oltenitei nr. 40-44, bl. 6A, sc. 4, ap. 115, Sector 4, Bucuresti

Telefoane: 0774085067 / 0747023734

E-mail: ongspunedavietii@gmail.com

Site web: https://autismstepbystep.ro