(P) Cosurile de gunoi inteligente – un pas important in gestionarea eficienta a deseurilor urbane

(P) Cosurile de gunoi inteligente – un pas important in gestionarea eficienta a deseurilor urbane

Cele mai recente date Eurostat arata ca in UE, in 2021, au fost generate 530 kg de deseuri municipale pe cap de locuitor. In 2021, 49% din deseurile municipale din UE au fost reciclate (reciclarea materialelor si compostarea). Implementarea planului de actiune al Comisiei Europene pentru accelerarea tranzitiei spre o economie circulara intampina unele provocari, dar se obtin multe rezultate care ne determina sa fim optimisti.

Promovarea economiei circulare se poate realiza prin implicarea tuturor: cetateni, producatori si afaceri locale, autoritati locale, companii de management al deseurilor si centre de reciclare.

Pentru a gestiona eficient deseurile urbane, una dintre principalele solutii consta in imbratisarea tehnologiei smart. In acest sens, pubelele/containerele/ cosurile de gunoi inteligente reprezinta solutii eficiente, relativ usor si rapid de implementat. Cosurile de gunoi inteligente cresc gradul de colectare selectiva a gunoiului in randul cetatenilor si usureaza munca afacerilor locale, firmelor de utilitati publice si centrelor de reciclare.

Cosuri de gunoi inteligente pentru orase inteligente!

Precolectarea selectiva a deseurilor se poate realiza eficient cu ajutorul cosurilor de gunoi inteligente / tomberoanelor inteligente. Avansul tehnologic a facut posibil ca aceste dispozitive smart sa fie nu doar mai eficiente, ci si mai accesibile ca pre?. Cosurile de gunoi inteligente se pot instala pe strazi, in interiorul centrelor comerciale, scolilor, in exteriorul institu?iilor si magazinelor, pentru colectarea selectiva a cartoanelor, hartiilor, sticlelor, PET-urilor si ambalajelor din plastic.

Inteligenta cosurilor de gunoi si statiilor de separare a gunoiului urban consta in functii si optiuni precum:

 • scanarea si detectarea materialelor/tipurilor de ambalaje;
 • compactarea/presarea automata pentru a eficientiza spatiul din interior, cu alimentare de la panouri solare;
 • furnizarea de date in timp real despre capacitatea de umplere;
 • oferirea de recompense utilizatorilor (emitere vouchere, coduri de reducere prin aplicatii mobile);
 • Protec?ie împotriva accesului neautorizat si rezistenta la vandalism.

Pe baza datelor accesibile online, serviciile municipale si private, care se ocupa de colectarea deseurilor, isi pot optimiza rutele si frecventa colectarii.

Datorita sistemului de monitorizare in timp real, intregul proces de eliminare a deseurilor din orase se poate eficientiza cu peste 80%. Astfel, consumul de combustibil scade pentru ca se colecteaza deseurile doar atunci cand este necesar, traficul rutier se imbunatateste pentru ca masinile de colectare nu mai sunt prezente in fiecare zi pe strazi, iar nivelurile de CO2 se vor diminua si ele.  

Solutii SmartBin in Romania

Printre cele mai moderne si eficiente solutii inteligente de containere si cosuri pentru precolectarea deseurilor se numara cele produse  de Binology  si Candam, distribuite in Romania de catre AD STIL EQUIPMENTS.

Compania Ad Stil Equipments activeaza de peste 12 ani in domeniul managementului deseurilor, oferind spre vanzare si inchiriere echipamente si utilaje pentru gestionarea si reciclarea deseurilor.

Compania Candam, cu sediul in Barcelona, este lider in inovatie in managementul deseurilor, prin proiectarea si distributia de solutii hardware si software brevetate la nivel european pentru sistemele de recompensare, de restituire a garantiilor si de ambalare reutilizabila.

Compania Binology ofera servicii cloud bazate pe date, colectate de echipamente brevetate IoT (containere si senzori inteligenti) pentru a digitiza locurile de colectare si stocare a diferitelor materiale pentru a ajuta diverse companii (inclusiv industria de gestionare a deseurilor) si unitati teritoriale administrative sa implementeze standardele ESG si sa economiseasca fonduri si/sau resurse pentru a obtine economii recurente de costuri.

Sisteme inteligente RecySmart de la Candam

cosuri-de-gunoi-inteligente-deseuri-stradale

Cos de gunoi inteligent Candam – Caracteristici:

 • 2 sisteme brevetate de scanare si detectare a materialelor.
 • Un singur cos de gunoi pentru multiple tipuri de ambalaje (doze aluminiu, sticle, pet-uri, cutii tetrapack).
 • Design antivandal.
 • Rezistent in conditii nefavorabile (IP67).
 • Poti opta pentru cos cu descarcare laterala/ de jos / spate sau cos subteran.
 • Capac control acces,
 • Senzor nivel umplere,
 • Compactor solar (compacteaza folosind energia solara).

Alte detalii aici: https://www.mbtro.com/sistem-inteligent-recysmart/

Software de management al deseurilor + aplicatie mobila pentru utilizatori Candam

RecySmart colecteaza date despre cine recicleaza ce, cand si unde recicleaza. Pe baza acestor date poate functiona orice tip de schema de recompensare: recompensa pe masura ce aruncati, sunteti platiti pe masura ce aruncati, sistemul de rambursare a materialului colectat. Candam ofera cel mai complet Sistem digital de rambursare a depozitelor din lume: de la serializarea si digitalizarea ambalajelor cu coduri QR unice, trasabilitatea pe intreg lantul valoric este posibila cu blockchain si stocarea datelor in cloud, pana la cosurile inteligente de tip IoT cu o tehnologie avansata pentru a valida cine a returnat ce si unde, ca sa furnizeze depozitul inapoi cetateanului.

Sisteme inteligente Binologycosuri de gunoi inteligente binology

Containerele Smart de la Binology au urmatoarele caracteristici:

 • Compactare mai buna si mai fiabila (pana la 800 kg forta de presare);
 • Precizie de masurare a volumului de pana la 1%;
 • Corp antivandal pentru protectie si pentru a rezista la conditii meteorologice severe;
 • Panouri solare mai puternice si algoritmi de economisire a energiei (importante in special in regiunile nordice);
 • Meteostatie incorporata, raportand temperatura, presiunea aerului, umiditatea si calitatea aerului;
 • Optiuni de publicitate mai bune – casete luminoase convenabile pentru postere si panouri LED laterale;
 • Contor de deschideri al receptorului incorporat;
 • 4 porturi pentru senzori/sisteme suplimentare care pot extinde functionalitatea si pot oferi alte aplicatii (contor de trecere, detector de fum si altele);
 • Optiune de andocare pentru separarea deseurilor cu pana la 9 fractii;
 • Cos de deseuri interior standard pentru colectarea deseurilor.

Platforma Binology SaaS este un software de Business Intelligence (BI) conceput pentru a oferi solutii de economisire a costurilor bazate pe datele colectate si ofera:

 • Monitorizarea nivelului de umplere;
 • Predictii de nivel de umplere (AI si ML);
 • Diverse rapoarte si statistici;
 • Locatii in timp real;
 • Rute ale flotei optimizate pentru situatia traficului;
 • Rapoarte de la statia meteo incorporata si senzori suplimentari (umiditate, temperatura, presiune, etc.);
 • Deschideti API pentru o integrare usoara cu sistemele existente si software-ul tertilor.

Cosuri de Gunoi Inteligente pentru Orase Inteligente! Investeste chiar azi in sisteme inteligente pentru gestionarea deseurilor de ambalaje!

Tomberoanele inteligente pot fi instalate atat in exterior, pe strazi sau in parcuri, ca parte din sistemul general de curatenie si intretinere al orasului, cat si in interiorul sau in proximitatea supermarketurilor, mall-urilor, locatiilor HoReCa si institutiilor publice.