Cum sa fii fericit la locul de munca

Cum sa fii fericit la locul de munca

Exista in cultura noastra o tendinta de a asocia munca cu o experienta neplacuta si, in consecinta, de a asocia locul de munca cu un mediu toxic. De fapt, factorii care cauzeaza stresul insuportabil de la serviciu depind mai curand de acest mod de gandire decat de munca in sine. Atat pentru echilibrul nostru psihic, cat si pentru un randament optim, este nevoie sa incercam sa impacam asteptarile noastre personale cu situatiile concrete in care ne aflam la locul de munca, si, astfel, poate chiar vom fi fericiti.

Cateva sfaturi pentru a fi fericit la locul de munca

  • Lasa problemele personale acasa. Atunci cand esti preocupat de problemele personale, este dificil sa te concentrezi sau sa fii fericit la locul de munca. Asta nu inseamna nicidecum sa aluneci in cealalta extrema si sa neglijezi datoriile pe care le ai fata de familie sau camin, in favoarea treburilor pe care le ai de facut la serviciu. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi fiecare lucru la locul sau si sa te ocupi de fiecare-n parte in contextul potrivit.
  • Transforma-ti biroul intr-un spatiu personal. Daca ai un loc de munca solicitant, exista probabilitatea ca, in cursul saptamanii, sa petreci mai mult timp la birou decat acasa. Asa ca nu ezita sa transformi spatiul in care lucrezi intr-un spatiu personal. Incearca sa iti decorezi biroul cu obiecte care te relaxeaza sau te inspira sau personalizeaza-ti locul de munca, aducandu-ti de acasa scaunul preferat. Altfel vei simti in permanenta ca spatiul de lucru este un loc din care trebuie sa evadezi.
  • Mananca sanatos si consuma multe lichide. De multe ori, atunci cand suntem prea ocupati la servici uitam sa ne alimentam si sa ne hidratam cum trebuie. Mentinerea unui regim alimentar corect pe parcursul unei zi de munca poate face o mare diferenta in ceea ce priveste starea ta de spirit si eficienta cu care lucrezi. Iar daca reusesti sa mentii o dieta cu alimente integrale, si nu cu alimentele rafinate, cum ar fi zaharul si painea, atunci sigur vei reusi sa ai o stare mai buna la locul de munca.
  • Fii organizat. Cu totii avem experienta haosului la locul de munca si stim ce impact negativ are asupra eficientei si a nervilor. De fapt, lipsa de organizare este unul dintre cei mai puternici factori de stres. Asa ca incearca sa-ti gestionezi cat mai bine activitatile, pentru ca doar asa vei obtine un sentiment de satisfactie, incredere sporita si motivatie. Foloseste o agenda sau creeaza un fisier excel in calculator pentru a-ti lista taskurile in ordinea importantei. Incepe cu cele dificile, pentru ca in prima parte a zilei vei avea mai multa energie.
  • Nu uita sa faci putina miscare. Intai sa clarificam un lucru esential vietii pe aceasta planeta: corpul uman este construit sa se miste. La locul de munca, foarte multi oameni subestimeaza importanta acestui fapt. Faptul ca te misti putin de la un birou la altul, sau in pauza de masa urci niste scari, sau ca uneori cand lucrezi stai in picioare, poate avea un impact hotarator asupra starii tale generale de sanatate. Asa ca nu pierde nici o ocazie sa te misti putin.