Impreuna cu colegii de munca sau cu colegii de facultate ati decis sa creati un grup de Whatsapp pentru a comunica mai usor? De multe ori, grupurile de Whatsapp devin o sursa de stres si iritare, deoarece membrii dezvolta prea mult un subiect, raspund fara sa fie nevoie, impartasesc informatii care nu au legatura cu obiectivul grupului, scriu la ore nepotrivite.
Este important sa stabiliti inca de la inceput care este scopul grupului : anunturi importante, schimb de informatii etc. Pentru glume si subiecte off-topic este de preferat sa creati un grup separat, pentru a nu da scroll la infinit incercand sa gasesti un anunt important legat de programul de munca sau de studiu.
Ghid de bune maniere in grupurile de WhatsApp:
1. Reactionati in loc sa raspundeti cu mesaje scurte
- In loc de mesaje precum „Ok”, „Multumesc”, „Am citit” sau „Am vazut”, utilizati functia de reactie a WhatsApp (thumbs up ?). Acest lucru reduce numarul de notificari inutile si mentine grupul ordonat.
2. Respectati orele de postare
- Evitati sa trimiteti mesaje la ore tarzii sau foarte matinale. Daca mesajul este important, folositi functia de programare a mesajelor (daca aplicatia o permite) sau trimiteti-l la o ora rezonabila.
3. Postati mesaje relevante pentru intregul grup
- Daca informatia pe care o impartasiti este destinata doar unei persoane, trimiteti-i un mesaj direct, nu o postati in grup.
4. Scrieti mesaje concise si clare
- Fiti cat mai scurt si structurat. Utilizati liste sau fraze directe pentru a va asigura ca mesajul este usor de inteles.
5. Purtati discutiile individuale in afara grupului
- Daca aveti o conversatie detaliata sau personala, initiati o discutie privata. Grupurile sunt pentru comunicare generala, nu pentru dialoguri intre doua persoane.
6. Solicitati feedback clar si directionat
- Daca aveti nevoie de un raspuns la o problema specifica, mentionati clar cine din grup poate ajuta. Acest lucru reduce comentariile irelevante si accelereaza rezolvarea.
In loc sa scrieti: „Am nevoie de ajutor cu un document. Cine ma poate ajuta?”. Scrieti: „Am nevoie de ajutor cu formatul documentului X. @Maria, ai timp sa verifici? As aprecia feedback-ul tau pana maine. Multumesc!”
7. Evitati spamul si abaterile de la subiect
- Nu trimiteti informatii care nu sunt legate de scopul grupului, cum ar fi meme-uri, stiri personale sau mesaje in lant, daca acestea nu sunt relevante pentru toti membrii.
Acest ghid simplifica interactiunile, reduce notificarile si creste eficienta comunicarii in grupurile WhatsApp.