Incepe cea de a 3 a editie proiectului „Contureaza viitorul – art terapie Phronetik”

Incepe cea de a 3 a editie proiectului „Contureaza viitorul – art terapie Phronetik”

Asociatia Romana de Terapii Expresive anunta inceperea celei de a 3 a editie a proiectului „Contureaza viitorul – art terapie Phronetik®”. Proiectul a fost ales printre castigatorii editiei 2019 a Programului MOL pentru sanatatea copiilor.

Art terapia implica utilizarea artelor vizuale si procesul de creatie ce are loc in cadrul relatiei terapeutice, pentru a sprijini, mentine si a imbunatati starea de sanatate psihosociala, fizica, cognitiva si spirituala a persoanelor de toate vârstele (Cathy Malchiodi). in art terapie procesul este mult mai important decât produsul final. Scopul folosirii artei si a materialelor vizuale in terapie nu este acela de a crea ceva ce poate fi expus (insa nu este exclus acest lucru).

Art terapia foloseste materialele artistice ca instrumente prin care copiii se pot exprima intr-un mod creativ, in cadrul unor sedinte individuale dar si de grup, prin care se stimuleaza si elibereaza fortele biologice si inconstiente in vederea auto-vindecarii persoanei.

Proiectul vizeaza copii cu varste cuprinse intre 6-15 ani, cu probleme psiho-emotionale – copii cu tulburari din spectru autist. Anul acesta ii avem ca parteneri pe profesionistii Asociatiei de Interventie Terapeutica pentru Copii si Familie Activity si copii care beneficiaza de serviciile lor.

Rezultatele urmarite in cadrul proiectului sunt:

  • peste 260 de sedinte individuale de art terapie sustinute de un art terapeut Phronetik® in supervizare in cadrul Asociatiei Române de Terapii Expresive si Wiener Schule fur Kunsttherapie (WSK), Austria.
  • consilierea a 10 copii cu tulburari din spectrul autism si ADHD timp de cel putin 6 luni;
  • promovarea psihoterapiei Phronetik®, ca terapie cu rezultate eficiente in sustinerea copiilor si tinerilor cu tulburari din spectrul autist si ADHD;
  • organizarea de intalniri educative cu profesionisti care au urmat o formare in art terapie cu scopul de a transfera cunostintele specifice de art terapie in lucrul cu copiii acesti copii catre alti art terapeuti;
  • un atelier adresat specialistilor din domeniul tratarii, educarii si ingrijirii copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc (psihologi, educatori, terapeuti, psihiatri etc)
  • distribuirea de pliante de informare despre terapie si despre beneficiile acesteia in tratarea si sustinerea copiilor/tinerilor cu tulburari din spectrul autism si ADHD;
  • includerea rezultatelor sedintelor de art terapie Phronetik® in diverse lucrari ce vor fi prezentate la diverse conferinte de specialitate nationale si internationale.

Perioada de implementare: decembrie 2019 – august 2020

Proiectul a fost sprijinit de Fundatia pentru Comunitate si MOL România prin Programul MOL pentru Sanatatea Copiilor.

Raluca Ciobanu
Art terapeut Phronetik
0723618888