Montarea pe perete a unui televizor cu ecran plat

Montarea pe perete a unui televizor cu ecran plat

Chiar daca tehnologia a evoluat foarte mult in ultimii ani, nu modul in care ne petrecem timpul liber s-a schimbat, ci doar dispozitivele pe care le folosim pentru a urmari filmele, pentru a asculta muzica sau pentru a rula jocurile favorite. Cel mai indragit dispozitiv electronic folosit pentru divertisment si informare– televizorula evoluat foarte mult in ultimii ani, cele mai recente modele fiind capabile sa se conecteze la internet si sa se sincronizeze cu alte dispozitive electronice. Cele mai noi televizoare LCD sau LED nu mai folosesc tub cinescop, fiind foarte usoare si foarte subtiri, pentru confortul ochilor si pentru aspectul pur estetic al incaperii. In plus, acum, este posibil sa iti montezi televizorul pe perete cu ajutorul unui suport special, pentru o experienta ca la cinema.

Suporturile TV sunt special proiectate pentru a asigura o montare eleganta si practica a televizoarelor cu ecran plat pe perete. Acestea sunt foarte populare datorita versatilitatii lor. Cu ajutorul suporturilor TV de perete economisim spatiu si ne protejam ochii in acelasi timp.

In functie de optiuni, suporturile TV de perete se impart in 2 mari categorii: fixe si reglabile.

Suporturile TV de perete reglabile iti permit sa modifici pozitia televizorului: inclinare, rotire, departare de perete.

Inainte de a parcurge impreuna pasii pentru montarea unui televizor cu ecran plat pe perete, trebuie sa te asiguri ca:

  • ai ales un suport potrivit modelului tau de televizor.
  • greutatea televizorului tau este suportata de suport si de perete. Atentie! Nu fixa suportul TV pe un perete care nu este stabil! Montajul unui astfel de suport trebuie sa fie facut pe un perete din beton sau caramida de buna calitate.
  • distanta dintre gaurile de montare de pe spatele televizorului si cele de pe suportul TV se potriveste. Majoritatea producatorilor folosesc standardul VESA.

In cazul in care pe spatele televizorului exista cel putin patru gauri dispuse in forma de patrat sau dreptunghi avand laturile de: 75mm x 75mm, 100mm x 100mm, 200mm x 100mm, 200mm x 200mm, atunci echipamentul respecta standardul VESA si poate fi folosit un suport standard pentru televizoare LCD sau LED cu prindere standard VESA.      

Instalarea unui televizor LCD pe un suport de perete

Echipamentele necesare instalarii: burghiu de 3 mm (pt. plafon de lemn/metal), bit de 10 mm pentru zidarie (pt. plafon din beton), rotopercutanta, dibluri, surubelnita (lungime de minim 200 mm), marker.

  1. Inainte sa incepi sa dai gauri in perete este indicat sa verifici daca in perete exista tevi de apa, gaz sau cabluri electrice.
  2. Dupa ce ai ales locul unde va fi pozitionat televizorul, aseaza placa de baza pe perete si marcheaza cu ajutorul markerului 4 locuri de amplasare a gaurilor in perete.
  3. Cu ajutorul rotopercutantei se dau gaurile, se introduc diblurile in fiecare gaura si se fixeaza placa de baza pe perete cu ajutorul suruburilor pentru dibluri si saibelor.
  4. Monteaza sinele televizorului in spatele ecranului. Cu fata in jos, pentru a nu zgaria ecranul, se fixeaza sinele pe spatele televizorului, folosindu-se suruburile speciale. Asigurati-va ca aceste suruburi sunt drepte, fara deformari!
  5. Fixeaza televizorul pe placa de baza.