Ce presupune un foraj de alimentare cu apa

Ce presupune un foraj de alimentare cu apa

Forajele de adancime mai mare de 60 de metri se realizeaza prin sapare cu circulatie inversa, cu noroi bentonic. Acest procedeu hidraulic de executare a gaurii forate se bazeaza pe respectarea unor pasi esentiali si a normelor de lucru europene. De la organizarea punctului de lucru, pana la pregatirea utilajelor si prepararea noroiului, firma noastra specializata in foraje puturi si piloti forati, va sta la dispozitie pentru  diverse lucrari in domeniu.

Putine persoane stiu ca prepararea noroiului din bentonita trebuie sa indeplineasca unele conditii tehnice de calitate, necesare pentru a oferi peretilor forajului stabilitatea adecvata. Practic, forarea gaurii este efectuata prin rotirea sapei de foraj, simultan cu circulatia noroiului, inlesnindu-se operatiunile de sapare.

Pe santier, cineva trebuie sa supravegheze in permanenta operatiunile, verificand caracteristicile noroiului bentonitic. Astfel, controlul noroiului bentonic vizeaza: masurarea densitatii, vascozitatea (se masoara cu palnia Marsch), cantitatea de nisip, filtratia, stabilitatea suspensiei, grosimea “turtei” de noroi.

In mod curent, la forajele cu circulatie inversa, procedeele care servesc executiei de piloti, prevad ca circulatia noroiului sa fie efectuata prin deversarea din batal catre gura de foraj, de unde acesta urmeaza sa fie aspirat cu pompa prin intermediul sectiunii interioare a prajinii de forat, apoi prin eliminarea impreuna cu detritusul antrenat, direct in batal.

Un foraj de acest tip, bine realizat, presupune o calitate inalta a noroiului folosit. Acesta trebuie sa fie capabil sa indeplineasca urmatoarele criterii: pereti gaurii sa ramana stabili pana la finalizarea betonarii; sa asigura racirea sculei de foraj; sa faciliteze curatarea talpii forajului etc. Noroiul rezultat trebuie sa se caracterizeze printr-o vascozitate optima, pentru a asigura o buna aderenta a betonului la teren si pentru a pastra aderenta intre stratul de beton si armatura.

Compania noastra, sc PRODAC srl este autorizata sa intocmeasca studii hidrogeologice si proiecte de foraje de mica si mare adancime, alaturi de diverse documentatii necesare pentru clientii care doresc sa obtine avize de gospodarire a apei si notificari pentru a purcede la executia forajelor. Folosind materiale, masini si echipamente de ultima generatie, suntem in masura sa va oferim servicii la standarde inalte europene, astfel incat sa va bucurati timp indelungat de functionarea solutiilor care va sunt necesare: reabilitari foraje apa, instalatii sanitare si electrice, canalizari si instalatii de tratare si statii de epurare a apei, fose septice etc.