NOAPTEA MUZEELOR LA ANTIPA

NOAPTEA MUZEELOR LA ANTIPA

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a pregatit pentru Noaptea Muzeelor, editia 2019, o serie de activitati care includ expozitii temporare, activitati de colectare a insectelor nocturne si de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum si alte surprize care vor face deliciul unei adevarate aventuri a cunoasterii!

Programul special al Noptii Muzeelor de la Antipa va incepe sambata, 18 mai 2019, la ora 18:00 si se va termina la ora 24:00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator). In cadrul acestui eveniment, accesul publicului in expozitia permanenta a Muzeului va fi gratuit.

Sambata, 18 mai, in intervalul orar 10:00 – 18:00, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va fi inchis.

In aceasta seara, vizitatorii vor avea ocazia sa admire expozitia temporara „RUGBY, NATURAL!”, manifestare organizata in cadrul Sezonului Romania-Franta, care va ramane in circuitul de vizitare al Muzeului pana pe data de 30 iunie 2019.

Natura in ansamblul sau este pretuita de oameni in multe moduri. Specii rare de plante sau animale sunt apreciate si le sunt atribuite semnificatii culturale puternice pentru diferite populatii umane. Acest lucru este reflectat in arta heraldica; simbolurile naturale sunt extrem de comune in stemele statelor, oraselor, familiilor, echipelor sportive, etc.

Expozitia temporara „RUGBY, NATURAL!” gazduita de Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti si realizata de Muzeul de Istorie Naturala din Toulouse, prezinta elementele naturale identificate in emblemele diferitelor echipe nationale de rugby si explica valoarea culturala a simbolurilor naturale, pentru tarile si populatiile respective. Veti putea astfel cunoaste originea naturala si istorica a emblemelor fiecarei echipe, de la cocos la scai, de la cires la antilopa saritoare… Ludica si uimitoare, o escapada in lumea balonului oval!

Intre orele 18:40 si 19:00,Cel mai mic muzeu din Romania” va putea fi admirat in fata intrarii principale a Muzeului Antipa! Evenimentul consta in expunerea timp de 20 minute a unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de dama Madrigal.  Piesa expusa, un blazon al identitatii si prezentei scenice a Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” este unul dintre cele mai celebre costume din viata culturala a Romaniei. Vizionarea costumului va fi insotita de un performance artistic itinerant (un mic concert de cant coral al copiilor din doua coruri din cadrul Programul National Cantus Mundi), neconventional, menit sa insufleteasca experienta publicului cu emotie si voiosie si sa aduca muzica, arta costumului si istoria unui simbol cultural in spatiu public.

Incepand cu ora 21:30 si pana la 22:30 va invitam in curtea muzeului sa participati la colectarea entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialistilor din muzeu. Cu aceasta ocazie veti putea descoperi importanta activitatii de colectare a materialului biologic, care ofera o imagine mai exacta asupra diversitatii exceptionale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentata de speciile nocturne.

Tot in aceasta seara va invitam sa aflati de la cercetatorii Muzeului mai multe informatii si curiozitati despre lilieci, si sa descoperiti cum comunica micile vietati cu care ne intalnim noaptea, intr-o serie de activitati desfasurate in curtea Muzeului intre orele 22:00 si 23:00.

Demonstratiile realizate de catre cercetatorii Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” se vor face numai in conditii meteo favorabile.

Editia din acest an a Noptii Muzeelor la Antipa ofera si alte surprize placute: astfel, Questo pune la dispozitia vizitatorilor un traseu muzeal digital care pot fi explorat gratuit, cat timp asteapta la intrarea in muzeu, precum si un alt proiect special gandit pentru a face cat mai prietenoasa interactiunea intre vizitatori si muzeu.   

Aplicatia Questo poate fi descarcata accesand link-ul http://onelink.to/questo.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, hotnews.ro, National Geographic Romania.

Detalii: www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa