Numarul de abonati la telefonia fixa in continua scadere

Numarul de abonati la telefonia fixa in continua scadere

Creste numarul de abonamente la telefonia mobila, in timp ce continua sa scada numarul de abonati la telefonia fixa.

Conform datelor statistice raportate la 30 iunie 2014, numarul de abonati la serviciile de telefonie fixa a scazut cu 0,8%, in timp ce numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila pe baza de abonament a crescut cu 1,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Numarul total de utilizatori activi la telefonie mobila a ajuns la 22,3 milioane, cu 1,4% mai putini decat la mijlocul anului 2013, in timp ce numarul de linii de telefonie fixa a scazut cu 1,9%, pana la 4,6 milioane.

Traficul de voce in retelele mobile realizat in primul semestru al anului 2014 a inregistrat o crestere anuala de 5,3%. Traficul de voce catre retele internationale si cu transmisie prin satelit a inregistrat o crestere de 62%.  Traficul de voce catre alte retele de telefonie mobila a inregistrat o crestere de 28%, in timp ce traficul in retelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul catre retele publice fixe a inregistrat o crestere de 2,1%.

Traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplatite detinea ponderea ce mai mare in numarul total de minute (54%), in timp ce traficul aferent utilizatorilor pe baza de abonament reprezenta 46% din total, din care categoria reprezentata de utilizatorii – persoane fizice – 33%, iar cea a utilizatorilor – persoane juridice – 13%.

In cazul traficului de mesaje SMS, in prima parte a anului 2014 au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe fata de semestrul I al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise in propria retea.

Durata medie a unui apel in semestrul I 2014 a crescut la 2 minute si 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 5 de minute pe luna, cu 13 minute mai mult decat in semestrul I 2013. In medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe luna, cu 11 mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2013.

In ceea ce priveste serviciile de roaming, traficul de voce a inregistrat o crestere anuala de 32%, in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 7%. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 58 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 57 de secunde.

Pe segmentul telefoniei fixe, comparativ cu situatia de la mijlocul anului 2013, au inregistrat scaderi atat numarul total de linii de acces (-1,9%), cat si numarul total de abonati (-0,8%). La jumatatea acestui an, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 locuitori a scazut la 22,9%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 gospodarii era de 50,5%.

Sursa: http://www.ancom.org.ro