Studiu KPMG: Liderii in afaceri din Europa Centrala si de Est anticipeaza cresteri salariale in 2015 pentru pastrarea personalului calificat

Studiu KPMG: Liderii in afaceri din Europa Centrala si de Est anticipeaza cresteri salariale in 2015 pentru pastrarea personalului calificat

Recrutarea si retentia personalului calificat reprezinta o problema tot mai serioasa pentru companiile din Europa Centrala si de Est (ECE), ceea ce va conduce probabil la noi cresteri salariale in 2015, reiese din cel mai recent studiu KPMG – „Pulsul economiei 2014”.

Dintre cei 456 de lideri in afaceri intervievati in cadrul sondajului efectuat in opt tari in septembrie 2014, respectiv Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia (denumite in continuare”ECE8”), 69% intentioneaza sa creasca salariile angajatilor in 2015, 50% dintre acestia anticipand cresteri de pana la 5%. Cea mai probabila majorare, dupa cum indica 37% din ECE8, va fi cuprinsa intre 2.0% si 4.9%. Pentru 41% dintre cei intervievati, deficitul de personal calificat si presiunea din partea angajatilor reprezinta factorii principali care vor conduce la cresteri salariale, in timp ce 28% sunt de parere ca acestea ar trebui sa se bazeze pe o productivitate crescuta, iar 25% mentioneaza performante financiare imbunatatite. In medie, 50% dintre respondenti nu intentioneaza sa aduca modificari notabile in structura personalului, dar 17% previzioneaza cresteri de 5 pana la 10 procente a numarului de angajati.

Ingrijorarile legate de forta de munca vin pe fondul unor prognoze economice mai degraba optimiste in ECE8 pentru anul 2015. In medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenti anticipeaza o crestere a PIB-ul tarii lor cuprinsa intre 1,0 si 2,9%, in timp ce doar 9 % prognozeaza o scadere. Din acelasi esantion, 52% sunt de parere ca inflatia va ramane sub 2,0%.

„Conform rezultatelor studiului, economiile ECE8 inregistreaza o crestere constanta a PIB-ului si o inflatie tinuta sub control, dar avand in vedere ca personalul calificat si capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivitatii economice, aceste societati se concentreaza tot mai mult asupra factorului uman, a declarat Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.

„Liderii in afaceri sustin in acelasi timp impunerea unui plafon asupra asigurarilor sociale impuse fortei de munca”, a adaugat Ramona Jurubita, Partener Coordonator al Departamentului de Asistenta Fiscala la KPMG in Romania, „ceea ce va consolida si mai mult competitivitatea companiilor. Totodata, acestia sunt partizanii unui proces mai simplu de incasare si administrare a taxelor, preferand o cota unica in locul sistemului progresiv de impozitare.”

In medie, la nivelul ECE8, 75% dintre respondenti considera ca economia subterana reprezinta o problema, iar evaziunea fiscala prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presanta.

Conform studiului KPMG, competitia acerba si cererea scazuta pe piata locala sunt factorii care cel mai adesea restrictioneaza cresterea cifrei de afaceri in tarile ECE8. Cu toate acestea, exceptand un procent de 21% dintre cei intervievati, liderii in afaceri din regiune anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2015, in principal generata de o productivitate crescuta a angajatilor si de intensificarea eforturilor de marketing.

69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu intentioneaza sa faca investitii in perioada 2015-2017, activitatile fiind concentrate pe piata locala si in tarile vecine.

Despre studiu

In septembrie 2014, firmele membre KPMG au intervievat liderii in afaceri din opt tari din Europa Centrala si de Est, solicitandu-le sa isi exprime opinia cu privire la economia nationala, moneda Euro, investitiile straine, mediul fiscal precum si asupra remunerarii si politicilor de personal in cadrul companiilor. Realizat de KPMG in anii precedenti doar pentru tarile baltice, sondajul „Pulsul Economiei” acopera pentru prima data opt tari din regiune. Chestionarul online a colectat raspunsurile oferite de 456 de directori executivi, manageri si proprietari de companii din tarile incluse in studiu.

Ca sector de activitate, cel industrial a reprezentat 29% din raspunsuri, urmat de comertul cu ridicata si cu amanuntul (14%). Patruzeci si patru de procente dintre respondenti lucreaza la companii cu mai putin de 50% din actiuni detinute de rezidenti, numarul cel mai ridicat fiind in Ungaria (67%). Optzeci si noua de procente dintre respondenti fac parte din conducerea superioara a companiilor si 11% sunt proprietarii acestora, in timp ce 30 % sunt femei. 50% din respondenti lucreaza in companii cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de Euro, iar 65% dintre companii sunt active pe pietele de export.

Despre KPMG

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 155 de tari si avem 155.000 de profesionisti in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (‘KPMG International’), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.

Pentru mai multe informatii:
Maria Stancu
Marketing Director
Tel: +40 (372) 377 800
Mobil: +40 744 631 102
Fax: +40 (372) 377 700
e-mail: mstancu@kpmg.com