Wolfgang Schäuble: Datoriile si imprumuturile instabile la nivel global pot anunta o noua criza financiara

Wolfgang Schäuble: Datoriile si imprumuturile instabile la nivel global pot anunta o noua criza financiara

Instabilitatea economica globala arunca lumea intr-o noua criza financiara. Avertismentul a fost lansat de ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schäuble.

Dupa rezultatele electorale dezamagitoare ale Angelei Merkel, primul sacrificat a fost ministrul german al finantelor, Wolfgang Schäuble, care in cateva zile va renunta la lungul sau mandat de ministru al finantelor pentru a trece la rolul ceremonial de presedinte al Bundestag-ului. Ca parte a turneului sau de adio, Schäuble a lansat un avertisment spunand ca este posibil sa se formeze noi bule pe piata economica globala, alimentate de lichiditatile pompate in economie de bancile centrale.

In interviul acordat celor de la Financial Times, Eurofilul foarte iubit in Germania pentru ca a condus cu succes una dintre cele mai mari economii din lume in ultimii opt ani a declarat ca exista pericolul unei noi crize mondiale din cauza trilioanelor de dolari pe care bancile centrale le-au pompat in piete. Schäuble a avertizat de asemenea ca riscurile la adresa stabilitatii zonei euro au crescut, in special in bilanturile bancare impovarate de mostenirea post-criza a creditelor neperformante.

„Economistii din intreaga lume sunt preocupati de riscurile sporite generate de acumularea de lichiditati din ce in ce mai mari si de cresterea datoriei publice si private. Si pe mine ma preocupa acest lucru”, a spus el, reiterand ingrijorarea exprimata cu doar o zi in urma de catre seful FMI, Christine Lagarde, care a declarat ca lumea se bucura de cea mai buna crestere de la inceputul deceniului, dar a avertizat asupra „amenintarilor de la orizont”, de la „nivelurile ridicate ale datoriei in multe tari, la expansiunea rapida a creditului in China, pana la riscurilor excesive pe pietele financiare „.

„Trebuie sa ne asiguram ca vom fi destul de rezilienti daca ne vom confrunta cu o noua criza economica”, a adaugat el. „Nu vom avea intotdeauna astfel de momente economice pozitive ca acum”, a concluzionat Schäuble.

Daca previziunile lui Wolfgang Schäuble se vor adeveri sau nu, numai timpul o poate spune.