Alegi avantajele SRL-D sau un clasic SRL?

Alegi avantajele SRL-D sau un clasic SRL?

Daca ai mai putin de 35 de ani si nu ai mai avut pana acum o firma, avantaje unui SRL-D sunt greu de ignorat: infiintare gratuita, finantare de 10.000 de euro nerambursabili, scutire de la plata contributiilor de pensie din partea angajatorului pentru 4 angajati, garantarea in proportie de 80% a unui credit de pana la 100.000 de euro. Practic, infiintarea unui SRL-D merita chiar si daca se economisesc doar taxele de infiintare, putand fi administrat in rest ca un SRL normal.

Este adevarat, exista si o serie de obligatii, dintre care cele mai importante tin de reinvestirea a 50% din profit si mentinerea a cel putin 2 angajati pe o perioada de 3 ani, insa acestea credem noi ca sunt mai putin importante.

Atentie insa, obligatia cu privire la numarul de angajati intervine doar daca beneficiati de unul din urmatoarele avantaje: finantare 10.000 de euro, credit sau neplata contributiilor sociale din partea angajatorului. Asta inseamna ca un SRL-D poate functiona foarte bine cu 0 sau 1 angajat, atata timp cat nu se produc efectele a cel putin unuia din avantajele de mai sus.

 Iata mai jos un studiu comparativ sintetic intre cele doua forme juridice antreprenoriale:

 Obligatii:

SRL-D are obligatia sa angajeze cel putin 2 salariati cu contract de munca, pe perioada nederminata.

Aceasta obligatie trebuie asumata de la momentul obtinerii facilitatilor pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant.

La SRL: nu este obligatoriu sa faceti angajari (depinde de ce optiuni bifati la constituire).

La SRL-D: Profitul anual realizat trebuie reinvestit in proportie de cel putin 50%.

La SRL: Profitul anual nu trebuie neaparat reinvestit.

La SRL-D: trebuie depuse diferite rapoarte de evidenta a progresului, alte obligatii.

La SRL: nu aveti aceste obligatii.

 Facilitati:

SRL-D poate primi finantare pentru 50% din valoarea proiectului (plan de afaceri).

50% nu poate reprezenta maxim de 10.000 ron.

Pentru a primi finantarea SRL-D trebuie sa poata face dovada surselor de cofinatare (adica restul de minim 50%), trebuie sa indeplineasca si alte criterii.

SRL-D este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

SRL-D este scutit de la plata taxelor de infiintare.

In final, chiar daca avantajele unui SRL-D sunt cumva evidente, sfatul nostru este simplu: gandeste-te cat de mult se preteaza afacerii tale si ia o decizie. Daca mai ai nelamuriri si nu le-ai gasit rezolvarea in paginile site-ului, nu ezita sa ne contactezi.