Ce taxe si accize cresc de la 1 august 2022? Noile modificari aduse codului fiscal

Ce taxe si accize cresc de la 1 august 2022? Noile modificari aduse codului fiscal

Incepand de ieri, 1 august 2022, au intrat in vigoare noile modificari aduse Codului Fiscal. Tigari mai scumpe, taxe majorate pentru contractele part time, precum si o impozitare mai mare pentru castigurile din jocurile de noroc.

In acest articol iti vom prezenta care sunt cele mai importante schimbari ale Codului Fiscal si cum ne vor impacta ele viata.

Cresterea accizelor pe tutun

E tot mai scump sa te bucuri de vicii. Accizele pe tutun au crescut si ele:

  • Acciza minima pentru 1.000 de tigarete urca de la 563,97 lei la 594,97 lei. Asta insemna aproximativ 60 de bani in plus pe pachet.

Modificarea pragurilor de impozitare pentru jocurile de noroc

Persoanele care castiga sume mari la jocuri de noroc, online sau in casino-uri, vor incasa mai putini bani, ca urmare a cresterii taxelor.

  • Pentru castigurile de pana la 10.000 de lei inclusiv, impozitul va fi de 3%.
  • Daca castigul este intre 10.000 de lei si 66.750 de lei, atunci impozitul este de 20% pentru suma care depaseste 10.000 de lei la care se adauga o taxa de 300 de lei.
  • Daca jackpotul depaseste 66.750 de lei, atunci jucatorul va plati un impozit de 11.650 de lei plus 40% din suma care depaseste 66.750 de lei.

Atentie! Impozitul se va determina si achita la plata premiului.

Supraimpozitarea muncii part-time

Pentru contractele de munca part-time, nivelul de impozitare va creste la nivelul salariului minim. Mai exact, daca esti angajat part time, vei plati impozite si taxe ca si cum ai fi angajat full time.

Totusi, exista cateva exceptii, unde acest tip de impozitare nu se aplica:

  • Elevii si studentii cu varste sub 26 de ani
  • Pensionarii care beneficiaza de pensie din sistemul public
  • Persoanele care au mai multe contracte part-time, daca valoarea cumulata a venitului din acestea nu depaseste valoarea salariului minim pe economie.