(P) Presa Carton – informatii cheie si recomandari

(P) Presa Carton – informatii cheie si recomandari

Gestionarea deseurilor reciclabile (carton, plastic, aluminiu, materiale textile…) si nereciclabile (deseuri alimentare si non-alimentare) este un proces complex. Fiecare etapa necesita timp si costuri financiare – de la colectare, la transport, presare sau compactare si valorificare.

Daca gestionezi un centru de reciclare, un magazin, o benzinarie, un supermarket sau o fabrica, cu siguranta ai nevoie de prese de balotat hartie, cartoane, plastic, in baloti usor de depozitat si transportat.

Prese balotat cartoane – informatii de baza, care te vor ajuta sa iei o decizie

Presele de balotat sunt echipamente complexe ce includ unul sau mai multi cilindri hidraulici, care actioneaza o masa de presare impotriva materialului ce urmeaza sa fie comprimat. Presele de balotat reduc volumul cartoanelor prin presare si compactare si le transforma in baloti de dimensiuni si greutati diferite. Astfel, balotii vor putea fi usor de manipulat, depozitat si transportat.

Prin compactarea deseurilor, nu doar creezi un mediu de operare mai ordonat si mai curat, ci si un flux suplimentar de venituri, in functie de material si de volumul deseurilor.

De regula, cu aceeasi presa de balotat poti compacta atat cartoane, cat si alte tipuri de materiale reciclabile: PET-uri, materiale plastice, materiale textile, doze de aluminiu, polistiren. Unele prese sunt dedicate exclusiv cartoanelor si PET-urile urilor, altele pot fi folosite cu succes pentru toate tipurile de deseuri reclabile.

Un alt factor de luat in considerare este volumul deseurilor reciclabile. Cu presele mici obtii baloti presati de aprox. 70 x 75 x 50 cm (inaltime x latime  x adancime) si o greutate de 50-100 kg fiecare. Cu presele medii poti obtine baloti de dimensiuni precum 80x95x60cm si o greutate de 100-180kg fiecare. Cu ajutorul preselor mari, poti compacta deseurile in baloti de pana la 800kg si dimensiunile balotilor pot fi in jur de 300 x 795 x 200 cm (inaltime x latime x adancime).

Presele de balotat pot fi impartite in:

 • prese verticale si prese orizontale;
 • prese automate si semiautomate.

Presa de balotat verticala, dupa cum reiese si din nume, ocupa un spatiu mai mic pe orizontala si, in general, se alimenteaza manual. Presele verticale, de regula, doar compacteaza, nu maruntesc materialele.

Presele de balotat orizontale pot prelua, de regula, un volum foarte mare de materiale. Incarcarea se poate face cu ajutorul unui stivuitor rotativ sau printr-o banda transportoare. Acestea au si optiunea de a marunti materialele reciclabile, nu doar de a le compacta.

De exemplu, presa de balotat orizontala semi-automata cu capat inchis H70 poate prelucra rapid volume mari de carton, plastic, sticle PET, textile, hartie, aluminiu, deseuri uscate si paie.

Greutate balot: 450–800 kg. Dimensiuni presa: 2105mm (fara buncar)  x 7925mm x 2005mm (inaltime x latime  x adancime).

Are o masa de presare de mare putere, cu cutite dispuse in forma de V, pentru taierea materialelor dificile; usa de evacuare dip ghilotina cu sistem de evacuarea completa a balotului; motor de 15 kW pentru eficienta in compactarea balotilor si in consumul de energie;sistemul de legare usor, cu 4 fire, ce asigura ca balotii raman compactati; indicatorul luminos „balot plin” ajuta la asigurarea operarii in siguranta in locurile cu mai multi utilizatori.

Compactorul de Deseuri Carton si Hartie, HPH 50,  este o presa semiautomata tip canal ideala pentru volume mari de deseuri.

Principalele caracteristici ale presei de balotat HPH 50:

 • Structura robusta si puternica (otel sudat).
 • Operare simpla cu ajutorul panoului de comanda.
 • Forta de presare mare.
 • Optional: alimentare rapida cu banda, sistem integrat de basculare pubele sau incarcator frontal.
 • Randament ridicat datorita sistemului de evacuare a balotului tip ”balot cu balot”.
 • Canal de presare tip ”capat inchis”, printr-o usa hidraulica.
 • Sistem de presare tip ”cilindru unic viteza/forta”.
 • Cutite de taiere a deseurilor reciclabile in camera de presare.

Mai multe aici: https://www.mbtro.com/compactor-deseuri-carton/


Un exemplu de presa verticala, este modelul LSMV50presa balotat carton, hartie, Pet-uri, materiale textile, polistiren, deseuri de aluminiu.

Dimensiuni presa: 3055mm x 1985mm x 1130mm (inaltime x latime  x adancime). Dimensiune ideala pentru europaleti. Are cicluri automate si manuale pentru carton vs materiale cu memorie mai mare, precum plasticul. Are sursa de alimentare externa pentru servisare sau intretinere usoara.

Greutate balot: 350–550 kg. Forta de compactare: pana la 50 tone.

Mai multe aici: https://www.mbtro.com/presa-carton-si-pet/

Dar, daca ai nevoie de o presa mica, iti recomandam Presa verticala de balotat LSM – V5. Este o presa ideala pentru magazinele conventionale, statiile de benzina, hoteluri, case de oaspeti, restaurante, companii de retail si firme mici de productie.

Presa are o greutate de doar 340 kg. Dimensiuni presa: 2015mm x 865mm  x 655mm (inaltime x latime  x adancime). Dimensiune balot: 700mm (variabil) x 750mm x 500mm. Greutate balot: 50–100 kg.

Cu cicluri de balotare automate si manuale si sistemul LSM usor de legare, V5 prelucreaza rapid deseurile din carton, plastic, textile, hartie, polistiren si deseurile alimentare.

Ce tipuri de cartoane pot fi reciclate?

Pentru reciclare, se colecteaza urmatoarele tipuri de cartoane:

 • Cutii din carton simplu sau ondulat, utilizate la ambalarea produselor.
 • Pungi din carton;
 • Cutii de pizza curate;
 • Cofraje de oua din carton;
 • Role din carton de la prosoapele din hartie de maini si hartia igienica;
 • Carti postale si felicitari;
 • Hartie maro (kraft).

Atentie, cutiile de carton care sunt contaminate cu urme alimentare nu sunt bune pentru reciclat. De asemenea, cutiile de lapte si sucuri (Tetra Pak) se colecteaza la plastic, nu la carton. Inainte de a recicla ambalaje si cutii din carton, asigura-te ca ai indepartat componentele din plastic sau metal.

De unde poti achizitiona sau inchiria prese pentru balotarea cartoanelor?

Daca informatiile de mai sus nu te-au ajutat 100% in alegerea presei ideale, nicio problema! Ad Stil Equipments activeaza de 14 ani in colectarea si compactarea deseurilor reciclabile si iti ofera consultanta gratuita in alegerea presei de balotat ideale pentru nevoile tale si bugetul tau.

Ad Stil Equipments vinde sau inchiriaza in toata tara prese de balotat cartoane si alte materiale reciclabile:

 • Prese noi sau second-hand, fabricate in Europa (Austria, Spania, Polonia, Germania, Irlanda). Ad Stil Equipments este distribuitor autorizat si/sau oficial in Romania pentru producatori de utilaje de renume, precum MBT Maschinenhandel GMBH, Imabe Iberica si altii.
 • Prese de balotat orizontale, automate, tip canal.
 • Prese de balotat orizontale, semiautomate, tip canal.
 • Prese verticale automate si semiautomate.

In plus, compania iti vine in sprijin cu urmatoarele servicii:

 • Consultanta tehnica.
 • Instalarea utilajului.
 • Instruirea personalului de deservire al echipamentului.
 • Service in garantie (12 luni).
 • Service in post garantie.
 • Buy-back.

Acceseaza site-ul lor, www.mbtro.com, pentru mai multe informatii.

Daca deseurile produse de afacerea ta constau in materiale reciclabile, cum ar fi carton, hartie, plastic, metal, polistiren etc., atunci, cu siguranta, ai nevoie de o presa de balotat. Aceste materiale reciclabile sunt transformate in baloti densi si uniformi care pot fi depozitati si transportati cu usurinta catre centre de reciclare pentru revanzare si reutilizare.

Reciclarea hartiei si cartonului nu e doar in beneficiul tau direct, ci are si impact pozitiv asupra mediului. Stiai ca reciclarea unei tone de hartie si carton poate salva pana la 20 de copaci cu o varsta intre 10 si 20 de ani, in jur de 30.000 litri de apa si 3.800 Kw/h?   Sau ca in procesul de fabricare se foloseste cu 70% mai putina energie daca fibrele folosite au mai fost reciclate? Actioneaza azi pentru un maine mai bun!