Se poate pune poprire pe Revolut?

Se poate pune poprire pe Revolut?

De la 1 iulie 2022, deoarece Revolut Bank UAB a notificat Bancii Nationale a Romaniei furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei, ANAF poate solicita date despre romanii care folosesc Revolut.

Revolut a fost pana la data de 1 iulie 2022 un serviciu financiar, o alternativa la bancile traditionale. Deci, nu o banca traditionala. Insa acest lucru s-a schimbat acum 1 luna. Transformare Revolut din IFN in banca vine la pachet cu o serie de beneficii pentru clienti, dar si cu multa anxietate legata de relatia cu ANAF sau cu executorii bancilor.

Totusi, ANAF va avea acces cu mare dificultate la conturile Revolut, deoarece Revolut Bank in Europa nu este rezidenta in Romania, ci in Lituania In 2020, Revolut a incheiat un parteneriat in Romania cu Libra Bank pentru conturi IBAN romanesti, insa Libra nu are o relatie directa cu clientii. Daca ai cont IBAN in lei la Revolut, nu ai contract cu Libra, ci tot cu Revolut. Prin urmare, ANAF, ar putea, cu mare dificultate, sa puna poprire pe subconturi, nu pe contul general Revolut.

Dar bancile sau firmele de executare poate pune poprire pe conturi Revolut? Pana recent, nu au existat astfel de cazuri, caci Revolut nu are sediu in Romania. Dar cum Revolut a incheiat un parteneriat in Romania cu Libra Bank, lucrurile se complica. Pana acum Libra refuza poprile de cont si refuzul era acceptat de judecatori, deoarece Libra actioneaza ca intermediar pentru compania Revolut si nu relationeaza direct cu clientii Revolut.

Insa, la sfarsitul lui 2021, o firma de executari silite a chemat in instanta civila Libra Bank, solicitand instituirea popririi pe conturile a doi clienti asupra carora o alta banca avea decizii definitive de executare silita. Libra a fost chemata in instanta intrucat conturile Revolut in lei sunt ”depozitate” la aceasta banca, ca urmare a parteneriatului semnat in 2020. Intr-o prima instanta, cererea a fost aprobata de judecatorie in favoarea firmei de executari. Ramane insa sa aflam care va fi decizia definitiva. Cai de atac la prima sentinta inca exista.

Situatia ramane in continuare complicata. Din punct de vedere legal, lucrurile sunt intr-o zona gri, cu argumente valide de ambele parti.