Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cauti un loc de munca

Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cauti un loc de munca

Unii oameni considera ca un CV consistent este suficient pentru obtinerea unui job, iar un interviu de succes depinde doar de experienta si aptitudinile listate in acest CV. Nu multi se gandesc ca obtinerea unui job depinde de mai multi factori. De exemplu, poate fi dificil pentru un angajator sa ofere un loc de munca unui candidat care da raspunsuri vagi, nu este punctual sau nu face un efort sa se prezinte la un interviu intr-o tinuta adecvata.

Iata ce trebui sa stii inainte sa-ti cauti un loc de munca.

  • Exprima-te cat mai clar. In momentul in care soliciti un loc de munca unui angajator, rebuie sa fii cat mai concret asupra postului pe care vrei sa-l ocupi si a responsabilitatilor pe care esti capabil sa le ai. Nu te exprima vag, cu afirmatii ca ”Vreau sa lucrez in acest domeniu”. Fii mai clar si ofera detalii cu privire la abilitatile tale si la experientele anterioare. Multe abilitati sunt comune skill-urilor necesare mai multor domenii de activitate.
  • Informatia inseamna putere. Inainte sa te prezinti la un interviu in cadrul unei companii, incearca sa afli cat mai multe detalii despre domeniul lor de activitate si despre serviciile sau produsele pe care le ofera. Informeaza-te daca poti si despre strategiile lor de lucru si despre asteptarile pe care le au de la angajati. In cadrul unui interviu, abilitatea de a purta o conversatie ce include subiecte concrete si relevante in contextul respectiv, constituie un mare avantaj.
  • Uneori este ok sa fii pretentios. Un interviu poate fi privit ca o experienta interactiva. Pe parcursul desfasurarii acestuia si tu intervievezi angajatorul in aceeasi masura in care el te intervieveaza pe tine. Este foarte important sa afli cat mai multe detalii despre jobul tau si sa negociezi conditiile de angajare. Asa ca asigura-te intotdeauna ca faci o alegere corecta inainte sa semnezi vreun contract.
  • Nu uita sa-ti negociezi salariul. Uneori candidatii care se prezinta la interviu se simt oarecum stanjeniti sa discute despre salariu, mai ales daca nu sunt siguri pe abilitatile lor sau pe contributia importanta pe care ar putea sa o aduca in cadrul unei companii. Dar aceasta discutie trebuie sa aiba loc. Negocierea salariului este unul dintre cele mai importante lucruri, pentru ca, in final, toti lucram pe bani.
  • Rabdarea este o virtute. Stim cu totii ca atunci cand iti cauti un loc de munca trebuie sa ai foarte multa rabdare. Nu te simti descurajat daca un angajator a uitat sa-ti trimita un mail la timp. Gandeste-te ca el poate trebuie sa frunzareasca sute de mail-uri de la alti candidati pana sa ajunga la tine. Pastreaza-ti calmul, deoarece nu este indicat sub nici o forma sa ai o atitudine irascibila sau exploziva atunci cand soliciti un loc de munca.