Cum poti dobandi calitati de lider?

Cum poti dobandi calitati de lider?

Nu toti oamenii au avut ocazia de a intra in contact, de-a lungul vietii, cu modele de succes, care sa le inspire calitati de „leadership”. Dar fiecare dintre noi poate idenifica cel putin cinci grupuri de oameni care ne-au inspirat sa devenim ceea ce suntem astazi: membri familiei in care am crescut, prietenii, profesorii pe care i-am avut la scoala sau la facultate, autorii cartilor pe care le-am citit sau personajele din filmele preferate. Fie ca este vorba de oameni reali sau personaje imaginare, cu ajutorul lor am putut invata ce inseamna onestitatea, tenacitatea si ingeniozitatea.

Care sunt calitatile unui lider?

  • Perseverenta. Exista o legatura intre munca fizica si cea mentala. Duritatea si disciplina, necesare pentru a duce la bun sfarsit o lucrare ce presupune munca fizica, pot fi folosite si pentru a face fata provocarilor mentale, sau pentru a putea parcurge cu succes o sarcina ce poate parea imposibila. Perseverenta te poate ajuta, de asemeni, sa treci peste eventualele esecuri din cariera ta.
  • Incearca sa ai prieteni sinceri. Modul in care oamenii percep o relatie de prietenie s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului. Mai ales in zilele noastre, cand tehnologia joaca un rol important in cadrul relatiilor interumane, prin mediile de socializare virtuale. Intotdeauna este bine ai langa tine oameni cu care poti lega o relatie autentica. Prietenii iti influenteaza viata, si te pot ajuta atunci cand intampini dificultati.
  • Nu lasa problemele nerezolvate. Cu totii am crescut cu filme artistice sau seriale de televiziune in care eroul reuseste intotdeauna sa treaca peste orice obstacul. Si in realitate este la fel, orice lider trebuie sa se confrunte cu provocari dificile, iar daca muncesti din greu pentru a le depasi, atunci exista intotdeauna o lectie de invatat. Chiar daca suna putin naiv, merita sa acorzi atentie modului in care personajele tale preferate reusesc sa rezolve o anumita situatie.
  • Implica-te 100%. Intotdeauna este important sa gasesti o modalitate de rezolvare a unei probleme care sa se potriveasca stilului tau de lucru, si in care poti sa devii 100% implicat. Uneori, pentru realizarea obiectivului pe care ti l-ai propus, este nevoie sa depui mai mult efort decat te-ai asteptat la inceput.  Cu cat esti mai implicat in realizarea unei sarcini, cu atat vei avea sanse mai mari de succes.
  • Cartile sunt o buna modalitate de a capata cunostinte. Chiar daca nu poti intra in contact direct cu personalitatile de succes care ti-au influientat viata, poti oricand sa apelezi la materialele publicate de acestea. Si nimic nu ofera mai multa cunoastere, decat o carte buna. Prin intermediul cartilor poti gasi o multime de subiecte, care iti pot oferi informatii asupra unui anumit domeniu sau te pot sfatui cum sa iti dezvolti anumite abilitati.