Cum sa faci fata mai bine stresului la locul de munca

Cum sa faci fata mai bine stresului la locul de munca

Indiferent de domeniul in care lucrezi, ca este vorba de  de vanzari, marketing, contabilitate sau IT, va fi nevoie sa colaborezi cu partenerii sau colegii de munca si sa iti prezinti ideile in fata superiorilor sau a clientilor. Aceste activitati pot fi stresante si pot da nastere unui sentiment de presiune, iar pentru a le face fata cu succes, vei avea nevoie sa iti dezvolti anumite abilitrati.

Cateva sfaturi pentru a face fata mai bine stresului la locul de munca

  • Inchide dispozitivele electronice. Cel mai important lucru atunci cand desfasori orice activitate este capacitatea de concentrare. Atunci cand lucrezi la un birou, exista multe elemente care sa te distraga. Astfel, cu cat vei reusi sa le indepartezi, cu atat vei avea o productivitate mai mare. O modalitate eficienta in acest sens este inchiderea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefonul mobil. O alta idee buna ar fi sa-ti inchizi tab-urile cu site-urile de socializare din browser.
  • „Repeta, te rog, intrebarea.” In situatiile in care nu intelegi ce trebuie sa faci, cere persoanei cu care discuti sa repete intrebarea. Astfel vei castiga cateva secunde pentru a te gandi la un raspuns corect sau la o solutie spontana. De asemenea, incearca sa te relaxezi si sa ai incredere in tine atunci cand te gandesti la rezolvarea unei probleme.
  • Joaca jocuri inteligente pe calculator. Poate suna putin ciudat, dar jocurile inteligente pe calculator te ajuta sa-ti mentii mintea ascutita. A juca astfel de jocuri in timpul liber sau inainte de culcare contribuie la dezvoltarea abilitatilor mentale. La fel cum corpul tau are nevoie de miscare pentru a ramane in forma si mintea ta are nevoie sa fie exersata.
  • Citeste si cerceteaza. O mare contributie in capatarea abilitatii de a gandi limpede o are stocarea si reactualizarea informatiilor din creierul atu. Cu alte cuvinte, daca cineva iti adreseaza o intrebare despre un locru pe care nu-l cunosti, risti sa nu poti da un raspuns si sa ramai fara replica. De aceea este nevoie ca in mod constant sa te documentezi despre cat mai multe lucruri, pentru a nu te simti stresat si amenintat de aparitia unei probleme pe care nu o poti rezolva.
  • Relaxeaza-te. Este mult mai dificil sa gandesti limpede atunci cand esti nervos si stresat, asa ca incearca sa te concentrezi pe diferite metode de relaxare. Una dintre acestea poate fi o plimbare in aer liber sau o pauza de 5 minute care sa-ti duca mintea in alta parte sau pur si simplu respira adanc, pentru a-ti relaxa muschii si mintea.