MIT a inventat o camera care iti permite sa citesti o carte fara macar sa o deschizi

MIT a inventat o camera care iti permite sa citesti o carte fara macar sa o deschizi

Cartile foarte vechi sunt adesea prea fragile pentru ca muzeele sa le deschida, citeasca sau sa le exploreze fara a le deteriora. Dar aceasta problema este pe cale sa fie rezolvata, gratie unei echipe de cercetatori din cadrul MIT.

„Am vrut sa aflu daca poti citi o carte inchisa, deoarece nimeni nu a incercat asta pana acum”, a declarat cercetatorul Barmark Heshmat intr-un videoclip publicat de cei de la MIT Media Lab.

O lucrare legata de aceasta inventie a fost publicata in „Nature Communication”, in care se specifica ca s-a folosit radiatia terahertz. Aceasta radiatie acopera o zona din spectrul electromagnetic putin investigata pana acum, intre microunde si infrarosu.

Atunci cand radiatia trece printre paginile unei carti inchise, provoaca un impuls care sare catre dispozitiv, la o anumita frecventa. Radiatiile Terahertz reactioneaza in mod diferit atunci cand se confrunta cu diferite substante chimice, astfel incat camera foloseste un algoritm complicat pentru a masura, interpreta si traduce aceste frecvente pentru a distinge cuvintele.

Momentan, camera este la nivelul de prototip si poate face diferenta intre 20 de pagini si poate citi continutul a 9 pagini din 20.

Echipa de cercetatori este formata din Barmak Heshmat, Ramesh Raskar, si Albert Redo Sanchez din cadrul MIT, si Justin Romberg and Alireza Aghasi din cadrul Georgia Tech. Acesti spun ca vor perfectiona camera pe viitor, pentru a reusi sa citeasca o intreaga carte, fara sa o deschida.