Protectia impotriva incendiilor prin sisteme inteligente GEZE

Protectia impotriva incendiilor prin sisteme inteligente GEZE

GEZE, lider in sisteme premium de actionare a usilor, a ferestrelor si a tehnologiei de siguranta, furnizeaza solutii inteligente pentru sistemele de prevenire impotriva incendiilor. Printre acestea amintim sistemele de evacuare a fumului si a caldurii, dispozitivele de inchidere a usilor ce asigura inchiderea in siguranta a usilor de protectie impotriva incendiilor. si amortizoarele cu blocare mentin deschise permanent sau temporar usile de protectie impotriva incendiilor.

Acestea ofera acces fara bariera, dar se inchid in siguranta in caz de incendiu. Senzorii de fum montati in tavan si sistemele manuale de declansare pot comunica prin intermediul modulelor wireless cu amortizoarele cu blocare. Astfel, cladirile existente pot fi reabilitate fara a fi nevoie de cabluri suplimentare.

In urma a ceea ce s-a intâmplat cu Notre Dame, protectia impotriva incendiilor este inca o data o problema foarte mare. Oricare ar fi cauza, ceea ce s-a intâmplat la Paris s-ar putea intampla cu multe alte cladiri istorice, un incendiu care se raspandeste repede si este dificil de controlat. Si asta mai ales intr-o structura cu acoperis inalt, din lemn. Pe lânga masurile de constructie si organizare, ar trebui luate in calcul si sistemele tehnice, in special sistemele de detectare a incendiilor, sistemele de stingere a incendiilor, sistemele de evacuare a fumului si usile antifoc. Ele nu impiedica declansarea unui incendiu, dar joaca un rol important in stoparea propagarii focului si a daunelor provocate de acesta”, declara reprezentantii GEZE.

Statistici despre incendiile din Germania
Exista in jur de 200.000 de incendii pe an numai in Germania. Aceste incendii provoaca daune in valoare de miliarde de euro. Potrivit industriei asigurarilor, unul din trei incendii industriale provoaca daune in valoare de peste 500.000 de euro.
Sursa: Bundesverband Brandschutz-Fachbetriebe e.V. (bvbf), Berlin (Asociatia federala a companiilor de protectie impotriva incendiilor)

Sistemele de evacuare a fumului si caldurii faciliteaza evacuarea, salvarea si stingerea
Detectoarele de fum si sistemele de alarma contra incendiilor ajuta la identificarea precoce a focului. Sistemele de evacuare a fumului si caldurii (RWA) extrage fumul si caldura toxica din cladire. Evacuarea rapida si sigura este posibila doar daca sistemele de iesire de urgenta nu degaja fum si gaze de ardere, motiv pentru care sistemele de evacuare a fumului si a caldurii sunt adesea principalii factori care ajuta la evacuarea, salvarea si stingerea incendiului intr-un mod adecvat.

Usile de protectie impotriva incendiilor cu inchidere automata actioneaza ca niste bariere de siguranta
Deschiderile usilor de protectie impotriva incendiului sau ale usilor ignifuge sunt sensibile. Usile cu inchidere automata impiedica propagarea incendiilor si actioneaza ca niste inchizatori de protectie impotriva incendiilor. Prin urmare, acestea joaca un rol crucial in prevenirea incendiilor. Usile speciale de protectie impotriva fumului, cu sigilii rezistente la fum, impiedica raspândirea acestuia in cladire.

Protectia impotriva incendiilor necesita planificare si practica
Ar trebui respectate urmatoarele aspecte si verificari
• Elaborarea, publicarea si punerea in practica regulata a planurilor de iesire de urgenta
• Asigurati-va ca coridoarele si scarile sunt in siguranta
• Marcati rutele de evacuare si iesirile de urgenta
• Nu blocati caile de evacuare
• Nu blocati iesirile de urgenta, nu le inchideti niciodata

Instruirea personalului si exercitiile de protectie impotriva incendiilor
• Instruirea regulata privind comportamentul nedorit si neatentia
• Instructiuni periodice adresate tuturor angajatilor cu privire la masurile care trebuie luate in caz de incendiu
• Exercitii practice folosind extinctoare si hidranti montati pe perete
• Indicati in mod clar modul de functionare a echipamentului de detectare a incendiilor
• Afisati avertismentele de siguranta
• Desemnati si anuntati asistentii de prim-ajutor, echipele de securitate impotriva incendiilor, asistentii de evacuare si ofiterii de protectie impotriva incendiilor
Aceste actiuni, dar si inspectia si intretinerea periodica a sistemelor pot reduce riscurile si pot salva vieti si proprietati in caz de incendiu.

Despre GEZE
Infiintata in 1863, compania GEZE GmbH se numara printre cei mai prolifici dezvoltatori si producatori de sisteme de actionare a usilor si ferestrelor si de tehnologie de siguranta.
in prezent, grupul detine 32 de subsidiare la nivel mondial si peste 3.000 de angajati. in Romania, GEZE este prezenta din 2004, functionand ca subsidiara independenta din anul 2010, cu o cifra de afaceri de peste 4 milioane de euro. GEZE ofera o gama larga de produse formata din sisteme de usi automate – batante, glisante si rotative, amortizoare, constructii din sticla, instalatii de evacuare a fumului si a caldurii (RWA), sisteme de siguranta, precum si sis-teme de ferestre si de ventilare.
Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul GEZE Romania: www.geze.ro