(P) Benzi pentru ambalarea si sigilarea produselor in vederea transportului

(P) Benzi pentru ambalarea si sigilarea produselor in vederea transportului

Fie ca le utilizam pentru ambalarea si sigilarea produselor in vederea transportului sau in vederea depozitarii, un lucru e sigur, benzile adezive si benzile pentru legarea si fixarea paletilor ne usureaza viata.

Ce este banda adeziva?

Banda adeziva este un produs chimic, in general cu o suprafata adeziva si una normala, care functioneaza normal la temperatura camerei si nu are nevoie de un alt agent pentru activare (apa, temperatura etc).

Orice colet ai de expediat sau de depozitat, banda adeziva il sigileaza corespunzator si il etansaza astfel incat transportul sa se poata efectua in conditii optime de siguranta. Banda adeziva se aplica usor pe suprafata dorita.

Caracteristicile cheie ale benzii adezive

 • Sarcina de rupere reprezinta forta necesara pentru a rupe o banda adeziva. Acest lucru este, de obicei, exprimat in Newtoni pe latime (de banda), in conditii de testare. Conditiile de incercare pot varia.
 • Elongatia se refera la cat de mult banda adeziva se va extinde sau intinde inainte de rupere. Acesta este exprimat ca procent din lungimea de banda initiala inainte de alungire.

Tipuri de benzi adezive

Benzile adezive sunt disponibile intr-o gama diversificata de latimi, grosimi si substante adezive.

 1. Banda adeziva personalizata

Aceasta este utilizata pentru ambalarea cutiilor de dimensiuni mici si mijlocii, cu greutate mica sau medie, supuse unor conditii mai speciale lucru. Pe suprafata ei se pot imprima logo-uri, texte sau imagini pentru promovarea brandului firmei. Este rezistenta la acizi diluati si la temperaturi intre -30°C si +85°C si are o arie foarte larga de aplicabilitate.

Caracteristici generale ale benzilor adezive personalizate:

 • Latime: de la 25 mm pana la 75 mm;
 • Lungime: de la 60 m pana la 990 m.
 • Elongatie: 140 %
 1. Banda adeziva acrilica

Acest tip de banda adeziva este fabricat din polimeri acrilici dizolvati in diferiti solventi. Se foloseste in general la ambalarea cutiilor de dimensiuni mici si mijlocii supuse unor conditii normale de teperatura, manipulare si transport. Este rezistenta la temperaturi intre -10°C si +85°C.

Caracteristici generale ale benzilor adezive acrilice:

 • Latime: de la 24 mm pana la 100 mm;
 • Lungime: de la 60 m pana la 990 m.
 • Elongatie: intre 120 si 140%
 1. Banda adeziva pe baza de solvent

Este produsa dintr-un amestec de cauciuc natural, hidrocarburi si rasini naturale, cu diferiti aditivi, dizolvati in solventi. Acest tip de banda adeziva are o arie foarte larga de aplicabilitate si este folosit in aproape toate domeniile existente incepand cu utilizarea in productie, transport, comert, servicii, industria automotiva si cea alimentara, uz casnic, uz scolar, constructii.

Caracteristici generale ale benzilor adezive pe baza de solvent:

 • Latime: de la 25 mm pana la 100 mm;
 • Lungime: de la 60 m pana la 990 m.
 • Elongatie: 140%
 1. Banda adeziva de marcare

Folosita in marcarea si semnalizarea anumitor zone de risc sau cai de circulatie. Vine intr-o gama variata de culori (verde, rosu, galben, etc) si dimensiuni. Este rezistenta la condens si trafic.

Caracteristici generale ale benzilor adezive de marcare:

 • Latime: 50 mm;
 • Lungime: 33 m.
 1. Banda adeziva PVC de sigilat pungi

Aceasta banda adeziva este foarte rezistenta la rupere si este folosita cu precadere in domeniul de panificatie si patiserie pentru sigilarea pungilor. Ambalarea se poate face manual, automat sau semiautomat. Vine intr-o gama variata de culori.

Caracteristici generale ale benzilor adezive PVC de sigilat pungi:

 • Latime: 9 mm;
 • Lungime: 60 m.
 1. Banda dubla adeziva

Aceasta banda adeziva este adecvata majoritatii aplicatiilor exigente, cum ar fi stres mecanic, temperaturi inalte sau joase, sau suprafete de aplicare deosebite. Poate fi aplicata si la exterior, deoarece este rezistenta la razele UV. Fixeaza obiectele foarte bine, oferind un grad de lipire foarte inalt.

Caracteristici generale ale benzilor dublu adezive:

 • Latime: de la 0.5 cm pana la 5 cm;
 • Lungime: 50 m.

Benzi pentru legarea si fixarea paletilor

Benzile metalice, Benzile PES compozit, Benzile PES poliester HOT-MELT, Benzile PES tesut, Benzile PET, Benzile PP sunt adesea folosite de firmele de curierat si firmele de trasnsport pentru legarea si fixarea in siguranta a paletilor si coletelor.

Tipuri de benzi pentru legarea si fixarea paletilor

 1. Banda polipropilena (PP)

Banda PP (polipropilena) pentru uz automat si manual se foloseste cu precadere pentru asigurarea produselor in conditii deosebite de transport prin sigilarea sau legarea acestora. Are o elasticitate marita si o rezistenta mare la rupere

Este, de obicei, disponibila in latimi de la 5 mm pana la 19 mm si lungimi de la 1000 m pana la 7000 m.

 1. Banda PET

Banda PET (poliester) se foloseste pentru asigurarea produselor grele (electrocasnce mari, piese de mobilier) in conditii deosebite de transport. Aceasta asigura securizarea si compactarea produselor, avand un grad ridicat de rezistenta.

Este, de obicei, disponibila in latimi de la 9 mm pana la 25 mm si grosimi de la 0,5 mm pana la 1,27 mm.

 1. Banda PES

Banda PES din materiale precum poliester, poliester compozit, poliester tesut, se foloseste  pentru    legarea si fixarea paletilor cu greutati mari, a containerelor si a articolelor industriale,   legarea si fixarea marfurilor care suporta stranger. Banda PES are un grad ridicat de rezistenta la rupere, intre 380 kg si 630 kg, inlocuind cu success banda metalica.

 1. Banda metalica

Banda metalica (otel) asigura cu succes transportul produselor grele, avand cel mai ridicat grad de rezistenta. Indiferent de dimensiunile produselor dumneavoastra, banda metalica protejeaza produsul oferindu-i acestuia o siguranta sporita pe timpul transportului si depozitarii.

sursa imagini: www.ctlambalaje.ro