Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate incepand cu 13 februarie

Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate incepand cu 13 februarie

Un nou mod de impozitare a veniturilor obtinute din premii si jocuri de noroc va fi aplicat din 13 februarie. Si tot din aceasta data vor fi abrogate anumite prevederi referitoare la taxa pe valoarea adaugata.

OUG nr. 92/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 957 din 30 decembrie 2014, a modificat prevederile din Codul fiscal referitoare la veniturile obtinute din jocuri de noroc si premii, iar noile reguli vor intra in vigoare in 13 februarie 2015. De asemenea, tot din 13 februarie vor fi abrogate si anumite dispozitii referitoare la taxa pe valoarea adaugata.

Veniturile din jocuri de noroc se vor impune, prin retinerea la sursa, cu o cota de 1% aplicata asupra tuturor sumelor incasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc, iar veniturile care vor depasi echivalentul a 15.000 euro se vor impozita cu 16%, iar veniturile mai mari de 100.000 euro se vor taxa cu 25%, se arata in actul normativ. Noile reglementari vor abroga plafonul de scutire de 600 lei/zi (suma neimpozitata) si vor stabili ca nu vor fi supuse impozitarii sumele obtinute din premii mai mici de 600 lei/premiu.

OUG nr. 92/2014 a introdus in legislatia fiscala noi prevederi referitoare la veniturile obtinute din jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, astfel nu vor fi impozabile la sursa veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line).

Persoanele care obtin venituri din jocurile de noroc sunt obligati sa depuna declaratii de venit

Pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator, persoanele fizice care obtin venituri din jocurile de noroc mentionate mai sus vor avea obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat. Iar cota de impunere pentru veniturile din jocuri de noroc mentionate anterior va fi de 1% pentru sumele de pana la echivalentul a 14.999 euro, 16% pentru sumele cuprinse intre 15.000—99.999 euro si 25% pentru sumele care depasesc echivalentul a 100.000 euro.  Tot pana la termenul de 25 mai inclusiv a anului urmator, organizatorul de jocuri de noroc va avea obligativitatea de a pastra o evidenta nominala a persoanelor fizice care au obtinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro si a le declara organului fiscal competent.

Platitorii de venituri din jocuri de noroc cu retinere la sursa, ca exceptie de la prevederile actuale,  vor avea obligatia de a depune, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul precedent, o declaratie centralizatoare privind veniturile totale platite, precum si impozitele totale calculate.

sursa: avocatnet.ro