(P) 5 motive pentru care ar trebui sa optezi pentru un deck din lemn exotic!

(P) 5 motive pentru care ar trebui sa optezi pentru un deck din lemn exotic!

Tendinta catre viata in aer liber inspira din ce in ce mai multi proprietari sa opteze pentru elemente menite sa reduca decalajul dintre spatiul interior si cel exterior. Fie ca este vorba de o bucatarie in aer liber, un spatiu de tip refugiu privat, un cadru pentru piscina sau un spatiu pentru gratar, toate vor implica o terasa exterioara ca parte a designului. Realizarea unui deck va necesita, insa, nu doar un plan fizic de constructie ci si selectarea unui material, luand in considerare factori precum costul, frumusetea, durabilitatea si disponibilitatea materialului.

Multi cred adesea ca, deoarece ceva este etichetat drept „exotic” – in cazul nostru, lemnul pentru deck – acel ceva este, automat, extrem de scump. Te anuntam insa ca, de data aceasta, nu este cazul! De fapt, datorita tuturor beneficiilor pe care le ofera folosirea esentelor exotice, vei economisi, in timp, sume importante! Si, pe langa economiile pe care le vei face, te vei bucura si de un aspect desavarsit. Fie ca poarta denumiri precum ipe, massaranduba, angelim rajado, jatoba, sucupira, cumaru, iroko, teak, bloodwood, tigerwood, angelim pedra, guariuba, kempass, merbau, bangkirai, tali sau garapa, deck-ul din lemn exotic provenind din zone tropicale, cu umiditate ridicata si ploi dese (Brazilia, Africa de Vest, Asia de Sud-Est – Malaiezia, Indonezia) reprezinta rafinamentul suprem din punct de vedere estetic.

 1) Duritatea si durabilitatea, punctele forte al deck-ului exotic

Lemnul dur exotic este un material de constructie extrem de durabil datorita densitatii, precum si rezistentei la putrezire si descompunere. Acesta este si motivul pentru care lemnul ipe, spre exemplu, a fost folosit pentru a construi celebra promenada din Atlantic City sau portiuni de faleza in cunoscuta zona turistica Fisherman’s Wharf din San Francisco.

Esentele exotice dure, provenind din zone tropicale, cu umiditate ridicata si ploi dese (Brazilia, Malaesia, Indonezia) se remarca prin duritate deosebita, durabilitate, rezistenta la atacul bacteriilor, carilor, fungilor sau al termitelor.

Daca o terasa exterioara din cedru este garantata pentru 20 de ani, un deck realizat din esente exotice va dura cu mult peste 25 de ani, unele tipuri de lemn  rezistand pana la varsta impresionanta de 100 de ani, fiind recomandat pentru terasele cu trafic intens! Deck-ul de ipe este cel mai rezistent lemn exotic, un decking de ipe avand o durata de viata si de 100 de ani.

2) Rezistenta naturala

Un alt motiv pentru care esentele exotice reprezinta alegerea excelenta pentru terasele exterioare este faptul ca acest tip de lemn prezinta o rezistenta naturala deosebita.

Acest tip de material este intr-atat de dens, incat rezista extrem de bine atat la daunele provocate de ploile abundente, cat si la soarele arzator sau la aerul uscat inabusitor. Este stabil la caldura si frig, nu se dilata si nu se contracta precum alte tipuri de material. Mai mult chiar, multe dintre esentele exotice prezinta o rezistenta naturala extrem de ridicata la foc si la incendii!

Trecand in cealalta extrema, deck-ul exotic este, de asemenea, extrem de rezistent la umezeala si la contactul direct cu apa, inclusiv cu apa sarata, constituind astfel principala recomandare pentru terasele exterioare construite langa piscine, pontoane sau la malul marii.

Nu in ultimul rand, lemnul esentelor exotice asigura un coeficient extrem de ridicat de frictiune, chiar si in medii umede. Mai pe intelesul tuturor, sunt extrem de sigure si foarte putin alunecoase, chiar si atunci cand lemnul este ud – fiind astfel o optiune serioasa pentru terasele de la marginea apei,  frecventate atat de copii, cat si de persoane in varsta sau cu dizabilitati. In plus, nu se incalzeste la soare, precum alte materiale, astfel ca esti in perfecta siguranta cand mergi cu picioarele goale pe terasa!

3) Costuri reduse de intretinere pentru deck-ul din lemn exotic

Datorita tuturor calitatilor prezentate anterior, lemnul exotic pentru exterior necesita lucrari minime de intretinere, comparativ cu alte materiale – ceea ce inseamna economie de bani si mai putine ore pierdute pe tratamente de etansare, sigilare sau mentinere a culorii si mai mult timp castigat pentru a te bucura de terasa ta exterioara.

In majoritatea cazurilor, tratamentele de intretinere sunt simple si presupun, in principiu, doar o uleiere cu ullei pentru deck sau o resigilare efectuata folosind un material de etansare impermeabil.

4) Lemnul exotic, un material ecologic extrem de estetic

Atunci cand este cultivat si recoltat intr-un mod responsabil, pentru a mentine o administrare adecvata a mediului, lemnul exotic constituie un material cu adevarat ecologic. Deck-ul din esente exotice comercializat de furnizorii seriosi provine din zone in care lemnul este exploatat in mod resposabil, in acord cu reglementarile FSC pentru managementul responsabil al padurilor lumii.

De asemenea, rezistenta naturala a deck-ului exotic fata de mucegaiuri, ciuperci si insecte face inutila folosirea de tratamente bazate pe substante chimice nocive pentru mediu.

Din punct de vedere estetic, deck-ul exotic poate fi gasit intr-o gama larga de culori si nuante, cu diferite fibre si texturi – astfel incat pot satisface gusturile chiar si celor mai pretentiosi proprietari, fiind perfect compatibil cu orice fel de amenajare peisagistica.

5) Valoare adaugata pentru terasa ta!

Dupa ce am trecut in revista toate avantajele de care beneficiezi atunci cand folosesti deck-ul din esente exotice, putem afirma fara sa gresim ca acest tip de pardoseala de exterior iti ofera, de asemenea, cel mai bun raport calitate – pret. Un material precum lemnul exotic garapa este la fel de putin costisitor ca si deck-ul termo din pin, dar va avea o durata de viata mult mai mare.

Lemnul exotic nu numai ca este considerat un material pentru decking mult mai frumos decat majoritatea altora, dar va dura mai mult si isi va pastra calitatile naturale pe tot parcursul vietii sale. Majoritatea alternativelor de deck pentru terase vor incepe sa se deterioreze (crapare, deformare, decolorare iremediabila) – in timp ce esentele exotice iti ofera toata frumusetea unei terase exterioare din lemn, timp indelungat (chiar 100 de ani) cu intretinere minima.

In concluzie, deoarece decking-ul exotic isi pastreaza aspectul si dureaza decenii mai mult decat alte materiale, randamentul investitiei tale este crescut.

Din 2009, Selva Floors comercializeaza si monteaza in Romania cea mai variata colectie de deck – deck exotic, deck termo si deck WPC pentru terase private si comerciale, pontoane, pavimente in jurul piscinelor. Cunosc in amanunt fiecare esenta si fiecare tip de deck putandu-ti oferi consultanta de specialitate privind intretinerea si montarea. Cumpara Online de aici deck pentru terase https://decking.ro/categorie/parchet-exterior-deck/  sau din Showroomul Selva Floors din Bucuresti, Strada Trifesti, Nr. 11-15, Parter, Sector 1.