Cine poate tine evidenta contabila intr-o asociatie de proprietari?

Cine poate tine evidenta contabila intr-o asociatie de proprietari?

In baza legii nr. 230/2007, asociatia de proprietari are obligatia de a se inregistra fiscal, pentru a obtine codul de identificare fiscala, cu care va putea intreprinde activitati specifice (facturare, angajare…etc). Odata cu obtinerea acestui statut, asociatiile de proprietari au posibilitatea sa tina contabilitatea, potrivit Legii contabilitatii nr.82/1991, in partida dubla sau partida simpla.

Decizia alegerii tipului de contabilitate revine Adunarii Generale a Proprietarilor, acest aspect fiind supus la vot de catre membrii adunarii.

Datorita numarului redus de registre care trebuiesc completate, contabilitatea in partida simpla se poate tine si de catre persoanele fara studii economice de specialitate. Astfel, administratorul poate desfasura o activitate cu dublu rol, reducand costurile de personal. Totusi, o astfel de alegere are si dezavantaje. Exista numeroase cazuri in care administratorii, neavand studii de specialitate, completeaza gresit registrele sau nu platesc facturile, folosind banii in scopuri personale, lasand goluri uriase in bugetul asociatiei.

Astfel de situatii genereaza certuri, lasandu-se intr-un final cu procese si uneori cu debransari, daca locatarii nu reusesc sa plateasca amenzile sau facturile restante. Experti contabili, cu experienta in contabilitatea unei asociatii de proprietari sunt chemati deseori sa faca lumina in astfel de cazuri, iar intregul proces de recuperare a banilor poate fi anevoios.

Din acest motiv, tot mai multe asociatii de proprietari apeleaza la specialisti pentru a tine contabilitatea. O firma de contabilitate poate oferi locatarilor : transparenta, eficienta, siguranta lucrului bine facut, confort.

In concluzie, pentru evitarea situatiilor neplacute exemplificate mai sus, cel mai indicat lucru ar fi sa apelati, de la inceput, la serviciile unui expert contabil. Costurile nu sunt mari, iar tu vei dormi mai linistit, stiind ca banii tai sunt in siguranta.